The 6th Autumn Bird Race of the Cold Lakes

Kunniataulukko:

1) Kärki karussa (Ossi Nokelainen, Tuomas Syrjä) 87 lajia
2) Navaroonen haukat (Mauri Räkköläinen, Ari Sylgrén, Jyrki Torniainen) 79 lajia
3) Rallidae (Eino, Heikki ja Lauri Hiekkanen) 78 lajia
4) Dream Team (Seppo Mertanen, Jouko Raatikainen) 70 lajia
5) Joukahaisen kosto (Kai Hilditch, Hannu Tammelin) 70 lajia
6) thE Koti-Isät (Pekka Kyllönen, Esko Martikainen, Keijo Vesanen) 68 lajia (retkellä 9 tuntia)
7) Sorbus (Jarmo Jokinen, Tuomo Pihlaja) 63 lajia
8) Helle-™s Kitchen (Alvar, Ilona ja Heikki Helle) 50 lajia (retkellä 6 tuntia)

Ässät:

1) Kärki karussa: kanahaukka, pilkkasiipi, merilokki, tylli, muuttohaukka, valkoselkätikka, sepelhanhi, suosirri
2) Navaroonen haukat: hernekerttu, lehtokerttu, ruokokerttunen, ampuhaukka, kalasääski, nuolihaukka
3) Rallidae: naurulokki, kuukkeli, tundrakurmitsa, huuhkaja, viirupöllö, taigauunilintu
4) Dream Team: heinäkurppa, harmaasieppo, alli
5) Joukahaisen kosto: kirjosiipikäpylintu, isokirvinen
6) thE Koti-Isät: merimetso, pohjantikka, mehiläishaukka
7) Sorbus: nokikana
8) Helle-™s Kitchen: –

Kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen KSLY:ssä rallateltiin Syysralli lauantaina 21.9. Sateiseen aamuun heräsi kisaamaan kahdeksan joukkuetta, toiset aiemmin, toiset myöhemmin. Aiemmin heränneet saivat listoilleen pöllöjä, eräs joukkue jopa kolme lajia, myöhemmin heränneet eivät niinkään. Sadealue roikkui sitkeästi pohjoisen Keski-Suomen yllä, mutta siten, että Kuhmoisissa staijannut rallijoukkue ei nähnyt sadepisaraakaan koko päivänä. Jyväskylän pohjoispuolella rallanneilla puolestaan suurin mielenkiinto kohdistui sateen voimakkuuden vaihtelun seurantaan. Toki siinä sivussa näkyi joku lintukin. Rallin lajimäärä kohosi huikeaksi: 121 lajia, joista voittajajoukkue keräsi 87. Ässälajeja huudettiin 29, mikä kertoo sekä huikeasta lintujen määrästä maastossa että niiden vaikeasta havaittavuudesta.

Säästä huolimatta purkutilaisuudessa vallitsi yksimielisyys syksyn hienoudesta ralliajankohtana. Talvirallissa ruksitaan samat talvehtivat lintupolot autoletkassa taivaltaen, kuntarallissa puolestaan kaivellaan epätoivoisesti pesimätouhuihin hiljentyneitä lintuja. Syysrallissa vain taivas (tai sade…) on rajana, on viivytteleviä hyönteissyöjiä, arktista muuttoa, jopa harvinaisuuksia. Ja lintuja voi löytää ihan mistä vaan. Vain bongaamalla ei tässä kisassa juhlita. Eikä matkaa tarvitse juuri taittaa, lintuja löytyy kyllä joka kunnasta. Suurin osa joukkueista rallasi akselilla SAA-LAU-JKL. Suosituin retkikohde oli Vuontee jalohaikaroineen, mutta Vuonteenkin lajisto teki tepposet ja aiheutti melkoista hajontaa esiintymällä joukkueille sangen valikoivasti. Kuulemma pelloilla oli aikamoinen kirjo mm. vesilintuja ja kahlaajia, mutta tuskin mikään joukkue niitä kaikkia onnistui havaitsemaan.

Voittajat osasivat jo ennakkoon valita joukkueelleen sopivan nimen ja kiskaisivat kakkoseksi tulleisiin peräti kahdeksan lajin kaulan. Kahdeksan lajia heillä oli ässiäkin. Voiton avaimet löytyivät toimialueella jumittaneen sadealueen eteläpuolelta: voittajat aloittivat rallinsa katselemalla sateettomalle Pohjois-Päijänteelle, mikä olikin aivan tukossa kahlaajamuutosta, lepäilevistä vesilinnuista ja hanhista. Tämä reitinvalinnan oivallus yhdistettynä sopivaan määrään tuuria – mm. spontaani valkoselkätikka ja kiikarin lähintä tarkennusetäisyyttä hivutellut muuttohaukka – riitti voittoon tänä vuonna. Toivotaan kuitenkin, että ensi vuonna saadaan rallata vähäisemmässä sateessa. Perinne jatkukoon vuoden päästä KSLY:n Syysrallilla nro 3.