Koskien rannat ovat reheviä. ©Tuomo Pihlaja

Muuramenlammesta Päijänteeseen Muuramen keskustan läpi laskeva Muuramenjoki on hyvä retkikohde niin kesällä kuin talvellakin. Joen rantoja kiertelee luontopolku, jota pitkin monipuoliseen linnustoon on helppo tutustua.

Luontopolun varrella voi kuulla yölaulajia. ©Tuomo Pihlaja

Lajisto: Talvisin pääosin sulana pysyvällä joella tavataan aina koskikaroja. Enimmillään on laskettu kymmenkunta sukeltelijaa. Sinisorsia talvehtii vuosittain muutamia. Satunnaisesti on havaittu myös muita vesilintuja kuten tavi jouluna 1998. Alkukesällä rehevissä rantametsissä voi kuulla viitakerttusia, luhtakerttusia, satakieliä ja mustapääkerttuja. Yölaulajaretkellä kannattaa tarkastaa koko jokivarsi aina Muuramenlammelta alkaen. Parasta aluetta ovat joen yläjuoksun tiheiköt. Harvinaisuuksista mainittavimpia ovat kuningaskalastaja ja nokkavarpunen.

Ajo-ohje: Aja Muuramen keskustaan Muuramentielle. Käänny Virastotielle. Auton voi jättää tien päähän terveyskeskuksen parkkipaikalle, josta pääsee helposti alas jokisuulle tai luontopolkua pitkin jokivartta ylöspäin. Auton saa parkkiin myös paloaseman pihaan, josta on lyhyt matka yläjuoksulle.

Karttalinkki Muuramenjoki

Muuramejoella talvehtii usein sinisorsia. ©Tuomo Pihlaja

Muuramenjoella talvehtii usein sinisorsia.
Tuomo Pihlaja