Muuramenlampea sulunsalmen suulta. ©Tuomo Pihlaja

Muuramen keskustan vieressä 9-tien toisella puolella sijaitseva Muuramenlampi on hyvä lintuvesi, jolla voi nähdä monipuolisesti vesilintuja lähes ympäri vuoden. Erityisesti muuttoaikoina lampi on tärkeä laulujoutsenten ja sorsien levähdys- ja ruokailualue. Muuramenlammen pohjoisrannalle valmistui lintutorni syksyllä 2008.

Muuratjärvestä Muuramenlampeen laskeva Sulunsalmi pysyy sulana myös talvisin ja siellä voi tavata talvehtivia telkkiä, isokoskeloita, laulujoutsenia ja koskikaroja. Harvinaisuuksista kelpaa mainita pikku-uikku sekä punapäänarsku. Virtauksen ansiosta sula alkaa laajeta Muuramenlammen puolelle jo varhain keväällä ja sinne ilmestyy aikaisin ensimmäisiä muuttajia. Vesilintujen määrä on suurimmillaan huhti-toukokuun vaihteessa.

Lajisto: Lajisto on monipuolinen, erityisen runsaita ovat telkkä ja nokikana. Kesä on hiljaista aikaa, ja linnut piilottelevat pääosin kasvillisuuden suojissa. Lammen rantamilla voi kuitenkin kuulla monia yölaulajia, erityisesti satakieliä. Syksyllä lammelle kerääntyy runsaasti laulujoutsenia ja sinisorsia, mutta muukin vesilinnusto on hyvin edustettuna. Lintuja viivyttelee paikalla aina lammen jäätymiseen asti.

Uudenvihreä lintutorni. ©Tuomo Pihlaja

Ajo-ohje: Käännytään Jyväskylä-Tampere-tieltä Muuramen eritasoliittymästä Isolahden suuntaan. Ajetaan vajaa kilometri, ja vasemmalle lähtee hiekkatie matonpesupaikalle, jonka takana rannassa lintutorni sijaitsee. Salmen yläpään löytää, kun ajaa Muuramenlammelta edelleen noin kilometrin Isolahteen päin. Rantaan pääsee parhaiten vasemmalle kääntyvää Alhonsaarentietä.

Karttalinkki Muuramenlammen sijainnista.