Sinipyrstöesitelmä syyskuun 2008 Lintuillassa

Ari Rajasärkkä Oulusta piti Luontomuseon kokoustilassa 25.9.2008 mainion esitelmän sinipyrstön nykytilasta ja historiasta Suomessa ja vähän ulkomaillakin.

Ehkä parhaiten sinipyrstön tunteva tutkija Ari Rajasärkkä kertoi tästä itäisestä lajista ja erityisesti nykyisen kannan arvioista. Hänen esittämänsä kannanarviot aiheuttivat suuruudellaan viime vuosikymmenellä hämmennystä, mutta nykyään tämän armottoman maastojyrän lukemat hyväksyvät asiantuntijat kautta maailman.

Talviset havainnot Euroopasta ovat kiintoisia. Sinipyrstö on tavattu Skånesta, Etelä-Ruotsista joulukuussa ja toinen Saksasta helmikuussa. Pieni osa kannasta talvehtii Euroopassa?

Keskisuomalaisittain mielenkiintoinen tieto oli ammattilaisen arvio potentiaalisista sinipyrstöpaikoista, jotka löytyivät vanhojen metsien suojeluohjelmaa ja ilmakuvia (ortokuvia) tarkastellessa.

Rajasärkän mukaan parhaat paikat löytyvät Saarijärven Pyhä-Häkin vanhoista ja korkeista metsistä, Kuhmoisten Isojärven Latokuusikosta, Saarijärven Kulhanvuoren aarnialueelta, Muuramen Kuusimäestä ja Muuramen Tikkamäestä, Toivakan Vuorilammelta, Laukaan Hohon Teerikankaalta Jyväskylän Sallaajärveltä.

Erittäin mielenkiintoista esitelmää oli todistamassa noin 20 henkeä.

Tero Linjama ja Harri Högmander