Esko Martikaiselle BirdLife Suomen hopeinen ansiomerkki

Se on E niin kuin itätuuli, M niin kuin matalapaine, a niin kuin parvi – se on EMa! Esko Martikainen aloitti lintuharrastuksensa 1970-luvulla. Pian hän jo osallistui paikallisen nuoren lintuharrastusyhdistyksen Keski-Suomen Lintumiesten toimintaan erityisesti kaukoretkien organisoijana ja karismaattisena matkanjohtajana. Esko on järjestänyt yhdistykselle vuosien mittaan parikymmentä kaukoretkeä pisimmillään Ruotsiin ja Viroon. Saavatkohan kaikki muut kasaan yhdessäkään yhtä monta?

Eskon ensimmäinen tiedonanto Keski-Suomen Linnuissa sekin jo 1970-luvulta. Sen jälkeen hänen kirjoittamiaan artikkeleita jäsenlehdessä on ilmestynyt yli 30, uusin tuoreimmassa lehdessä. Ehdoton helmi on Päijänteen lintumuuttoa käsittelevä laaja yhteenveto ”Päijänne – sisämaan lintumuuton tärkeä johtolinja” (K-S Linnut 2008: 40-54). Muutto on muutenkin Eskon harrastuksen ytimessä. Hän on jalostanut harrastustamme selvittämällä erityisesti sään vaikutusta lintujen muuttoon ja jakanut auliisti tietämystään mm. esitelminä meillä ja muualla sekä muuttoennusteina Kaakkuriverkossa. Esko on myös pitänyt lintuharrastuskursseja ja esiintynyt tiedotusvälineissä.

Esko valittiin ensimmäisen kerran KSLM:n hallitukseen vuonna 1980. Tuon jälkeen hallitusvuosia on KSLM/KSLY:ssä on kertynyt enemmän kuin kenellekään, peräti 16, viimeksi vuonna 2011. Puheenjohtajana Esko toimi vuodet 1986-88.

Esko on ehtinyt toimia yhdistyksessä lähes kaikissa hommissa, mm. liittokokousedustajana, LYL-aluevastaavana ja ARK:n jäsenenä. Hän oli myös järjestämässä ensimmäistä Suomen Linnut -kongressia Jyväskylässä 1986.

Esko Martikainen toimii nykyisin Mustankorkean jäteaseman toimitusjohtajana. Tässä työssään kuten edellisessä pestissään Saarijärven Sammakkokankaan jäteaseman pomona hän on aktiivisesti pyrkinyt selvittämään kaatopaikkojen lintumääriä ja järkeistämään niiden ampumista.

BirdLife Suomen hallituksen KSLY:n hallituksen anomuksesta myöntämä hopeinen ansiomerkki luovutettiin Eskolle tämän 50-vuotisjuhlissa 16.6.2012.