The 10th Municipality Bird Race of the Thousand Lakes

TULOKSET:
(suluissa väliaikatilanteet klo 0.00, 6.00 ja 12.00)

1. THE+ (Tomi Hakkari, Harri ja Pia Högmander, Esko Martikainen) 92 lajia

ässät: lapinpöllö, punasotka, lapasorsa, ruskosuohaukka (39,74,90)

2. DreamTeam (Erkki Kolehmainen, Seppo Mertanen, Kimmo Tuikka, Sami Ylistö) 91 lajia
ässät: kaakkuri (46, 68, 85)

3. Simunankosken Höylä (Matti Häkkilä, Janne Kilpimaa, Tero Linjama, Tero Toivanen) 88 lajia
ei ässiä (45, 66, 84)

4. Koti-Isät (Pekka Kyllönen, Petri Willman, Keijo Vesanen) 87 lajia
ässät: pikkukuovi, keltavästäräkki (42, 74, 82)

5. Rallidae (Eino, Heikki, Kalle ja Lauri Hiekkanen) 87 lajia
ässät: kultarinta (31, 65, 81)

6. Laukaan Palomiehet (Juha Rahkonen, Mauri Räkköläinen, Ari Sylgren) 85 lajia
ässät: valkoposkihanhi (38, 70, 84)

7. ISKTR (Panu Halme, Heikki Helle) 83 lajia
ässät: silkkiuikku, nokikana (40, 65, 75)

8. JoPo (Markku Huikko, Antti ja Henna Siltala) 82 lajia
ässät: suopöllö (40, 60, 75)

9. TJ Group (Jarmo Jokinen, Tuomo Pihlaja) 82 lajia
ei ässiä (42, 68, 80)

10. Oskari Kekkonen, Pessi Lyyra, Lea Partanen 78 lajia
ei ässiä (35, 60, 75)

11. Cinclus (Ari Kahilainen, Arhippa, Niilo ja Timo Syrjä) 75 lajia
ässät: luhtakana (40, 60, 75)

Ässien lisäksi muita parempia mm. pikkusieppo (2 yks.), idänuunilintu (3 yks.), pohjantikka, virtavästäräkki. Peruslajilistan 60 lajia ei mikään joukkue saanut kasaan. Yhteislajimäärä 117. Mainittakoon, että vuoden projektilaji kottaraista ei kisassa havaittu lainkaan.

 

Lintuharrastajat kilpailivat Leivonmäellä

Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen vuotuinen huipputapahtuma Kuntaralli (The Municipality Bird Race of the Thousand Lakes) kisailtiin perjantaista lauantaihin 9.-10.6. Leivonmäellä. Ralli järjestetään kesäkuun alussa ennalta arvotussa keskisuomalaisessa kunnassa, joka paljastetaan osallistujille vasta kaksi tuntia ennen 18-tuntisen kilvan alkua perjantai-iltana. Rallissa on tavoitteena havaita mahdollisimman monta lintulajia. Tämänvuotinen juhlaralli oli kymmenes laatuaan, ja siihen otti osaa 36 lintuharrastajaa 11 joukkueessa. Osallistujat olivat nykyisiä tai entisiä keskisuomalaisia lintuharrastajia eri puolilta maakuntaa. Kilpailun ohessa tehtiin valtakunnallista pesimälintukartoitusta lintuatlasta ja seurattiin erityisesti tiltaltin ja peukaloisen runsautta.

Kilpailun voitti joukkue THE+, jossa rallasivat Tomi Hakkari Laukaasta sekä Harri ja Pia Högmander ja Esko Martikainen Jyväskylästä. Voittajajoukkueen lajimäärä oli 92, joka on yksi enemmän kuin toiseksi tulleen äänekoskelais-jyväskyläläisen joukkueen tulos. Luomusarjan, jossa liikutaan vain polkupyörin, voittivat Panu Halme ja Heikki Helle tuloksella 83 lajia. Kovatasoisessa rallissa havaittiin yhteensä 117 lintulajia. Harvinaisimmat havaitut lajit olivat virtavästäräkki, valkoposkihanhi, lapinpöllö ja luhtakana. Poikkeuksellisen runsaita lintuja Leivonmäellä ovat käki ja niittykirvinen. Yllättävän harvalukuisiksi osoittautuivat kokonaan havaitsematta jääneet kottarainen, pikkutylli, kuhankeittäjä ja ruisrääkkä. Keltavästäräkin ja silkkiuikun yleinen alamäki näkyi tässäkin rallissa, sillä kummastakin lajista kertyi vain yksi havainto. Myös isokoskelo, naakka ja jopa punatulkku tuottivat ylittämättömiä vaikeuksia lähes kaikille joukkueille.

Leivonmäki on lintuharrastajille tuttu lähinnä kansallispuiston ja Höystösensuon entisen turvetuotantoalueen ansiosta. Nytkin kansallispuiston pohjoisosassa havaittiin hienoja metsälajeja kuten pohjantikkoja, pikkusieppoja ja idänuunilintuja. Harmillista kyllä Haapasuon komealle avosuolle ei pääse lintujen pesimäaikaan näkemään mistään. Harrastajien yhteinen toive onkin, että suon laitaan, esimerkiksi Kirveslammen pitkospuiden yhteyteen, rakennettaisiin lintutorni, josta avosuon monipuolista elämää pääsisi ihailemaan lintujen pesimärauhaa häiritsemättä. Turvesuon pohjoislaidalle viime kesänä noussut lintutorni, Haapatorni, on hyvä paikka seurailla lähistön petolintujen lentelyä, mutta itse suoalueelle siitä ei näe. Muita rallissa oiviksi osoittautuneita lintukohteita olivat Rutalahden seutu, kirkonkylä ja Säpöslahti Kangasniemen rajalla. Selvää on, että ralli innostaa monia harrastajia retkeilemään innokkaasti Leivonmäellä jatkossakin.