The 2nd Municipality Bird Race of the Thousand Lakes

Keski-Suomen järjestyksessään toinen pohjustamaton kuntaralli kisattiin tänä vuonna Hankasalmella 3.-4.7.1998. Kunta arvottiin 11 KSLY:n toimialueen vähän retkeiltyjen kuntien joukosta ja alunperinhän kisan tavoitteena on ollut saada myös parempaa tietoa kunnan linnustosta. Hankasalmi on pinta-alaltaan hieman alle 700 km2 ja se koostuu mm. huomattavasta määrästä pienehköjä hyvinkin reheviä järviä. Eteläosat kunnasta ovat peltoalueiden halkomia, mutta etenkin itä- ja pohjoisosista löytyy laajoja metsäalueita. Retkeily Hankasalmella on ollut hyvinkin aktiivista, mutta keskittynyt tiukasti vain muutamalle tietylle paikalle (Pieni-Kaihlanen, Nujulan allas, Iso- ja Pirtti-Herttu) ja muut, laajat alueet kuntaa ovat olleet melko tuntemattomia.

Rallin kulku

Alkukokoontuminen oli Jyväskylässä Halssilan Essolla, jossa ilmoitettiin rallikunta sekä jaettiin joukkueille materiaalit (kartat, peruslajilista ym.) kisaa varten sekä käytiin läpi säännöt. Itse ralli alkoi perjantai-iltana klo 21 ja päättyi lauantaina klo 15 eli ralliaikaa oli 18 tuntia. Purkutilaisuuteen, majoitukseen ja saunomiseen oli varattu tilat Hankamotellilta. Sää rallin aikana oli lähes koko ajan pilvipoutainen, mutta erittäin kolea. Lauantaina pitkälle aamupäivään saakka paksu villapaita oli todella asiallinen rallivaruste. Lisäksi yölaulajakuuntelua haittasi ajoittain kovaksi yltynyt tuuli ja toisaalta korvan juuresta kuulunut taukoamaton hyttysten ininä.

Peruslajilistasta muodostui 50 lajin mittainen ja siitä oli mm. pudotettu pois kaikki pedot ja yölaulajat sekä myös suurin osa lajeista, jotka pääasiassa havaitaan laulun perusteella. Tämä siksi, koska ajankohta oli jo varsin myöhäinen ja osa linnuista oli jo lopettanut aktiivisen laulukauden ja purkuhuutokauppahan on aina hauskaa. Perussääntöihin kuului mm. että ruksin vetäminen pinnalistaan edellytti, että yli 50% joukkueesta havaitsee ja määrittää lajin.

Yhtä joukkuetta lukuunottamatta kaikilla oli käytössään Bongariliiton tekstihakulaite ja säännöt velvoittivat ilmoittamaan KSLY:n ARK-listassa olevat ja sitä kovemmat harvinaisuudet. Lisäksi joukkueista muodostettiin puhelinrinki mahdollisia harvinaisuuksia silmällä ja korvalla pitäen, koska esim. samaan aikaan parissa paikassa Suomea käet puputtivat. Puhelinringille tuli käyttöä aamuyön tunteina, kun joukkue P. Kuhno ym. (MC Iloiset Pojat oman ilmoituksensa mukaan) löysivät todennäköisen viirusirkkalinnun. Keski-Suomen ja samalla myös Hankasalmen kolmannen viirusirkkelin määritys varmistui myöhemmin näköhavainnon perusteella.

Purkutilaisuus

Lauantaina hieman ennen kello 15 alkoi Hankamotellin pihalle ilmaantua juhlivan hääväen sekaan jokseenkin rähjähtäneen ja kuluneen näköisiä orneja, joista osa edelleen tähyili taivaalle silmät verestäen. Majoittumisen jälkeen purkutilaisuus alkoi noin kello 16 rantasaunalla. Peruslistan 50 lajista kaikilta joukkueilta jäi puuttumaan naakka. Sekin rallin aikana yhden joukkueen toimesta nähtiin, mutta tuolloin ainoastaan yhden jäsenen silmin eli oli ns. menetetty laji. Muuten peruslajit olivat varsin hyvin joukkueilla hallinnassa lukemien vaihdellessa 45 ja 49 välillä. Yhteensä kisan aikana havaittiin 120 lajia. Ässiä eli vain yhden joukkueen havaitsemia lajeja olivat punajalkaviklo, kanahaukka, kalasääski, heinätavi, pulu, teeri, lapasorsa, lehtopöllö, suopöllö, isokäpylintu, pohjantikka, kultarinta, fasaani, kaulushaikara ja pikkuvarpunen. Muita vähälukuisia (2 tai 3 joukkueella hoidossa) olivat mm. kapustarinta, ruisrääkkä, metso ja mustapääkerttu. Viirusirkkalintu liikkui melko laajalla alueella aamuyön tunteina eikä ollut kuin pätkittäin äänessä ja niinpä kahdelta joukkueelta se jäikin puuttumaan. Anas-lajisto oli yllättävän köyhää ja vähälukuista, joka osaltaan selittynee sillä, että linnut olivat tiukasti piilossa rehevien järvien kaislikoissa ja näyttäytyivät vain satunnaisesti.

Lopulta huutokaupan päätyttyä joukkueiden järjestys muodostui seuraavaksi:

TULOKSET:

1. Pekka Kyllönen, Keijo Vesanen ja Petri Willman 95 lajia

2. Petri Kuhno, Juha Rahkonen ja Ari Sygren 92

3. Tomi Hakkari, Harri Högmander ja Esko Martikainen 91

4. Antti Kanninen, Markus Rantala, Ville Selonen ja Tero Toivanen 90

5. Heikki Hiekkanen, Eino Hiekkanen, Tauno Hiekkanen 87

6. Pia Juvonen, Tero Linjama, Lea Partanen ja Ilkka Vatanen 86

7. Henna Asikainen, Markku Huikko ja Antti Siltala 83

8. Reijo Hokkanen, Jarmo Kaski, Hannu Tammelin ja Paula Vesterinen 82

8. Frans Silvenius ja Jukka Virtanen 82

10.Ari Kahilainen, Veijo Peltola, Timo Syrjä, Arhippa Syrjä ja Niilo Syrjä 76

Yhteenveto rallista

Viime vuotiseen Kuhmoisissa rallattuun kisaan verrattuna Hankasalmi oli linnuston puolesta selkeästi rikkaampaa aluetta, vaikkakin nyt havaittiin vain 11 lajia enemmän. Voittoon viime vuonna riitti 86 lajia.

Purkutilaisuuden jälkeen osa rallaajista suuntasi kohti kotia ja omaa vuodetta suurimman osan jäädessä kuitenkin saunomaan ja pitämään kaikenlaista jälkipeliä rantasaunalle huurteisten, makkaroiden ja pizzojen seassa. Tämän keskeytti ainoastaan myöhäisillan MM-jalkapallopeli, jota tosin vain harva seurasi loppuun saakka totaalisen väsymyksen iskiessä. Ensi vuonna rallataan taas jossain päin Keski-Suomea ja myös hieman kritiikkiä saanut poikkeuksellisen myöhäinen ralliajankohta korjaantuu entiselle paikalleen eli kesäkuun alkupuoliskolle.

Suurikokoiset kiitokset kaikille osallistujille vielä kerran ja erityiskiitokset Hankasalmen kuntaan Erkki Jäppiselle ja Helena Roihalle, jotka järjestivät sponsoritukea kuntakarttojen muodossa sekä Tero Linjamalle, joka ATK-osaajana rustasi pinnalistojen logon ja ulkoasun ja lisäksi Hankamotellille Tiia Kinnuselle ja muulle henkilökunnalle, jotka järjestivät väsähtäneen porukan olon kaikin puolin leppoisaksi.