The 7th Municipality Bird Race of the Thousand Lakes

Keskisuomalaisten lintuharrastajien ”jukolan viesti” käytiin 6.-7.6.2003 Petäjävedellä ja Uuraisilla. Tänä vuonna osaa otti 41 lintuharrastajaa 11 joukkueessa. Sää ei suosinut lintujen tarkkailua, sillä lähes koko ajan tihuutti vettä ja lämpötila pysyi kymmenen asteen tietämissä. Lintujen into lennellä tai laulaa oli kaukana parhaasta, ja niinpä esimerkiksi pesimälaji varpushaukka jäi tyystin havaitsematta.

Monikaan kisaaja ei ollut aiemmin juuri retkeillyt kisakunnissa eikä tuntenut aluetta. Odotuksiin ja olosuhteisiin nähden rallin tulokset ovat erittäin kovatasoiset. Kilpailun yhteinen lajimäärä, 130, on peräti Keski-Suomen kuntarallien historian ennätys! Harvinaisimmat tavatut lajit ovat soitimella ollut heinäkurppa Uuraisilla ja virtavästäräkki Petäjävedellä. Ensin mainittu lienee ensimmäinen soidinhavainto lajista tänä vuonna koko Suomesta. Virtavästäräkki on havaintojen määrällä mitattuna vielä harvinaisempi, sillä lajista on vain viisi aiempaa havaintoa Keski-Suomesta. Lisäksi varttitunti ennen kisan alkua nähtiin Uuraisten Kangashäkissä muuttava merikihu. Erikoinen löytö oli myös seitsemän pilkkasiipikoiraan parvi Uuraisten Kyynämöisillä – pohjoiset sorsakoiraat olivat jo aloittaneet syysmuuttonsa siinä missä kihu vasta matkasi pesimäseudulleen Jäämeren rannikolle. Samalla seudulla nähdyt kaksi mustavarista lienevät pesimättömiä nuoria lintuja. Uuraisten Sahrajärvellä nähty kolmen metsähanhen parvi on sekin poikkeuksellinen näky kesäkuussa kuten myös Petäjäveden Piesalankylällä piipertänyt tylli.

 

Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen ylläpitämään kuntakohtaiseen lintulajien luetteloon liitettiin uusina lajeina em. virtavästäräkin, merikihun, pilkkasiiven, mustavariksen ja tyllin lisäksi Uuraisille härkälintu, nokikana ja kuhankeittäjä. Peltosirkun ja kivitaskun perikato Keski-Suomessa jouduttiin toteamaan taas kerran: koko rallissa kuultiin vain yksi peltosirkku ja nähtiin kaksi kivitaskua.

Tiukan kilpailun voittivat Anu, Eino ja Lauri Hiekkanen, kaikki nykyisiä tai entisiä äänekoskelaisia lintuharrastajia tuloksella 98 lajia. Toiseksi tullut saarijärveläis-jyväskyläläis-muuramelainen joukkue Pekka Kyllönen, Hannu Tammelin, Keijo Vesanen ja Tuomas Väyrynen taipui hopealle yhdellä lajilla. Kisan tiukkuudesta kertoo, että kahteen seuraavaankin sijaan vaadittiin havainnot 96 lajista. Kisan jälkeinen mielipide oli, että kumpikin kunta olisi ansainnut oman rallinsa. Kaikkiin kiintoisiin kohteisiin ei vajaassa vuorokaudessa ennättänyt tutustua. Epäilemättä moni harrastaja tulee hyvien kokemustensa innoittamana suuntaamaan linturetkensä entistä useammin Petäjävedelle ja Uuraisille.

TULOKSET:
(suluissa joukkueiden lajimäärät klo 0.00, 6.00 ja 12.00)

1. Anu, Eino ja Lauri Hiekkanen 98 lajia
ässät: härkälintu, pohjantikka, helmipöllö) (47, 87, 97)

2. Pekka Kyllönen, Hannu Tammelin, Keijo Vesanen, Tuomas Väyrynen 97
ässät: mustavaris, kuhankeittäjä, kultarinta (52, 78, 95)

3. Kolme Rumaa Teroa – Matti Häkkilä, Tero Linjama, Tero Toivanen 96
ässät: pilkkasiipi, kapustarinta, peltosirkku, (51, 81, 96) viimeinen laji klo 11.10

4. THE Joukkue – Tomi Hakkari, Harri Högmander, Esko Martikainen 96
ässät: kalasääski, kanahaukka, huuhkaja, (54, 73, 92) viimeinen laji klo 14.16

5. Pia Högmander, Oskari Kekkonen, Tuomo Pihlaja, Marko Rosenholm 92
ässät: metsähanhi (44, 74, 88)

6. Crex – Heikki, Kalle ja Tauno Hiekkanen 92
ei ässiä, (44, 84, 90)

7. Laukaan Palomiehet – Petri Kuhno, Juha Rahkonen, Mauri Räkköläinen, Ari Sylgren 89
ei ässiä, (48, 70, 89)

8. Veijo Peltola, Kari Pitkäniemi, Arhippa, Niilo ja Timo Syrjä 86
ässät: ruskosuohaukka, viitasirkkalintu (39, 70, 85)

9. Dream Team – Markku Honkala, Seppo Mertanen, Hannu Raatikainen 86
ässät: kaakkuri (48, 75, 85)

10. Terho Jalonen, Pessi Lyyra, Lea Partanen, Yrjö Tonteri 80
ässät: hemppo (21, 63, 76)

11. Heidi Hokkanen, Juhana ja Jukka Suhonen, Anna ja Sakari Ruokonen 78
ässät: virtavästäräkki (34, 56, 77)