The 21st Bird Race of the Frozen Lakes

Lauantaina 12.1.2019 kisailtiin Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen talviralli. Yhteensä 15 joukkuetta lähti mukaan kisaamaan upeassa talvisäässä. Neljä joukkuetta osallistuivat luomusarjassa ja olivat valinneet kulkea joko jalkaisin tai potkukelkkaillen.

Päivän mittaan joukkueet retkeilivät kauniissa aurinkoisessa säässä eri puolilla Keski-Suomea, suurimman osan joukkueista keskittyessä pääasiassa Muuramen, Jyväskylän ja Jämsän alueille. Useampi joukkue aloitti lintulajien ruksimisen listoihinsa jo ennen kuin aamu oli kunnolla valjennut. Jo pimeässä äänessä olivat pöllöt, joita kuultiin kisan aikana kolme lajia (lehtopöllö, varpuspöllö ja huuhkaja). Päivän valjettua joukkueet kiertelivät etsimässä lintuja niin metsistä, sulavesistä, taajamista kuin lintujen ruokintapaikoiltakin.

Virtapaikkojen lisäksi sulaa vettä löytyi vielä Päijänteen isoilta järvenseliltä, missä nähtiin esimerkiksi merimetsoja, kalalokkeja, isokoskeloita sekä silkkiuikkuja. Ruokintapaikoilta joukkueet havaitsivat muiden muassa tiaisia ja peippolintuja, metsistä taasen löytyi tikkoja ja kanalintuja.
Monien ennalta tiedossa olleiden talvehtijoiden löytäminen tuotti haastetta lintujen piilotellessa tuulisessa ja kylmenevässä talvisäässä. Huono marjalintuvuosi näkyi rastaiden ja tilhien lähes täydellisenä puuttumisena, ja lajit jäivätkin usean joukkueen listalta puuttumaan.

Yhteensä rallissa havaittiin 57 lajia. Ässiä eli vain yhden joukkeen havaitsemia lajeja oli yhteensä 7. Kilpailun aikana havaituista lintulajeista harvinaisimmat olivat Jyväskylän Härköpohjassa talveaan viettänyt lapintiainen, Laukaan Nojosniemessä talviruokinnalla vieraillut pähkinänakkeli sekä Jyväskylän keskustassa talvehtinut mustavaris.

Tulokset:

 1. Fear of the lark (Aki Aintila, Jirka Lahtinen, Ossi Nokelainen ja Tuomas Syrjä) 38 lajia, ei ässiä
 2. Kowat kaulassa (Juho Hartikka, Henri Jussila, Ismo Reinikainen ja Ari Sylgren) 37 lajia, ässä: valkoselkätikka
 3. Dream Team (Erkki Kolehmainen, Seppo Mertanen ja Kalevi Sulkava) 36 lajia, ässä: järripeippo
 4. Allihuuppa (Teemu Fors, Juho Jolkkonen, Tuomas Meriläinen ja Ohto Oksanen) 35 lajia, Ei ässiä
 5. Mongertavat Jormat (Sebastian Andrejeff, Markus Lampinen, Teppo Lehtola, Petteri Mäkelä ja Tomas Swahn) 34 lajia, ässä: pikkukäpylintu
 6. Lautamiehet (Pessi Lyyra, Hannu Tammelin, Mikko Vaaherkumpu ja Onni Vaaherkumpu) 33 lajia, ässät: Taviokuurna, Kuukkeli, punarinta
 7. Petäjävesi Team (Lauri Ijäs, Mika Lahtinen ja Eino Majaniemi) 33 lajia, ässä: vihervarpunen
 8. Ukkomiehet (Pekka Kyllönen, Leo Lindroos, Keijo Vesanen, Petri Willman) 31 lajia, ei ässiä
 9. Simunankosken höylä (Janne Kilpimaa, Tero Toivanen ja Jyrki Torniainen) 31 lajia, ei ässiä
 10. Paineettomat (Tero Linjama, Marja-Kaisa Miilumäki, Lea Partanen ja Sami Ylistö) 29 lajia, ei ässiä
 11. ETY (Terho Jalonen, Yrjö Tonteri ja Eero Väisänen) 25 lajia, ei ässiä, LUOMUSARJAN VOITTO
 12. Saloniittyjen peltopyyt (Petri Kuhno, Esko Martikainen) 25 lajia, ei ässiä
 13. Rillipirut (Markku Alen, Päivi Halinen, Jarmo Jokinen ja Juha Saltevo) 20 lajia, ei ässiä, LUOMUSARJAN 2.
 14. Vatian Vilske (Ilpo Liimatainen, Ari Pirkkalainen, Arto Stenroos ja Timo Äijänen) 20 lajia, ei ässiä, LUOMUSARJAN 3.
 15. Sorbus (Marjo Pihlaja ja Tuomo Pihlaja) 18 lajia, ei ässiä, LUOMUSARJAN 4.