Mellerinlahden maisemaa. ©Tuomo Pihlaja

Muuratjärvi on suuri ja luonteeltaan vaihteleva järvi Muuramen keskustan länsipuolella, osin Korpilahden puolella. Järven itäosaa hallitsevat karuhkot selkävedet, kun taas länsiosa on rikkonainen ja paikoin reheväkasvuinen. Järven pesimälinnustoon kuuluukin sekä karujen että rehevien vesien lajeja.

Lajisto: Pesimälajistoon kuuluvat mm. härkälintu, sinisorsa, telkkä ja isokoskelo. Luodoilla pesii joitakin pareja selkälokkeja. Kuikkia tavataan parhaimmillaan yli kymmenen yksilön kerääntyminä, ja kaakkuri on tavallinen ruokavieras järven länsiosassa. Loppukesäisiä harmaahaikaroita on viime vuosina havaittu säännöllisesti. Loppusyksystä ja alkutalvesta järvelle kerääntyy usein suuria määriä laulujoutsenia ja sorsalintuja.

Ajo-ohje: Muuratjärven tarkkailua haittaavat länsiosan sokkeloisuus ja rantojen tiheä mökkikanta. Suurusniemestä (Karttalinkki) hallitsee hyvin järven Muuramen-puoleisen itäosan. Sinne pääsee ajamalla 9-tietä hiukan Muuramen keskustasta etelään päin ja kääntymällä oikeaan Muuramenharjulle Kultarannantielle. Tälle tielle opastaa myös Hopeasannan leirintäalueen viitoitus. Kultarannantietä ajetaan harjun yli. Seuraavasta risteyksestä jatketaan Suurusniementie-viitan mukaan oikealle. Numerokyltin 18 kohdalta käännytään jyrkästi vasempaan ja lopuksi vielä kyltin 85a kohdalta vasempaan, jolloin päädytään rantaan, jonne auton saa parkkiin.

Mellerinlahdelle (Karttalinkki), joka on hyvä sorsalintupaikka, näkee hyvin rantatasanteelta aivan Muurame-Isolahti-tien vierestä. Matkaa Muuramesta kertyy 8,4 km.