KSLY:n kuntaskaba 2021

Mitä lintulajeja löydät yhden kunnan alueelta kalenterivuoden 2021 aikana Keski-Suomessa? Missä viihtyvät tavalliset metsän lajit, osuuko muutto kohdalle, entä löytyykö tänä vuonna KSLY:lle uusi laji? Kisa on kaikille avoin ja kannustaa silmiä avaavaan lähiretkeilyyn. Tervetuloa mukaan!

KISA-AIKA
1.1.2021–31.12.2021

KISA-ALUE
Vapaavalintainen kunta KSLY:n toimialueella
(https://ksly.net/yhdistyksen-esittely/toimialue-2/).

SÄÄNNÖT JA OHJEET
Omat pinnat ilmoitetaan Tringan pinnakisapalvelussa, osoitteessa: tringa.fi/kisa, jossa voit selailla myös muiden osallistujien listoja ja seurata kisatilannetta.
1.      Rekisteröidy ensin pinnakisapalveluun ko. osoitteessa (tai jos olet käyttänyt palvelua muiden kisojen kohdalla, kirjaudu sisään olemassa olevilla tunnuksillasi).
2.      Sisäänkirjautumisen jälkeen valitse etusivulta kisa: ”KSLY:n kuntaskaba 2021”.
3.      Täytä osallistumislomakkeelle nimesi ja kunta, josta keräät pinnoja. Voit halutessasi myös kerätä pinnoja useammasta eri kunnasta, mutta kirjaa tällöin pinnat eri tileille.
4.      Osallistumislomakkeen loppuun lisää havaitsemasi lajit: täydennä listaa kisan edetessä. On toivottavaa, että kisaajat kirjaavat pinnojaan päivittäin, jolloin tilanteen kehittymistä voi seurata ajantasaisesti.
5.      Spontaanisti havaitsemasi lajit, kulkemasi kilometrit ja käyttämäsi ajan voit täyttää niin halutessasi. Samalla lomakkeella voit myös muuttaa tietojasi.

Huomaa, että pinnakisapalveluun kirjatut havainnot eivät kerrytä KSLY:n havaintoarkistoa, joten kirjaathan havaintosi myös Tiira.fi-havaintotietopalveluun! Rariteettikomitean ja KSLY:n aluerariteettikomitean (ARK) tarkastettavien listalle kuuluvista havainnoista tulee täyttää asianmukaiset ilmoitukset.

Niin sanotut ”kauttalajit” (esim. hiiri-/mehiläishaukka, pikku-/isokäpylintu) ilmoitetaan listalle vain, mikäli listaltasi puuttuvat molemmat lajiparin lajit. Kirjaa tällöin kauttalaji yleisemmän lajin kohdalle (esim. pikku-/isokäpylintu kirjataan pikkukäpylinnun kohdalle). Jos myöhemmin kisassa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseessä olevasta lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä lajilla, eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi.
“Spondet”-sarakkeeseen voit ilmoittaa spontaanisti havaitsemasi kisapinnat. Spontaani havainto tarkoittaa yksinkertaistetusti “ei bongattua” -havaintoa, eli lintua, joka on itse löydetty tai oman retkiporukan löytämä. Spontaanisti havaitusta lintuyksilöstä ei ole oletusarvoisesti ennakkotietoa.

EKOSARJAAN OSALLISTUMINEN
Ekosarjassa kannustetaan liikkumaan ympäristöystävällisesti, mahdollisimman vähän luontoa kuormittavasti. Ekosarjaan osallistutaan kirjautumalla pinnajärjestelmään (ks. yllä) ja kirjoittamalla oman nimen perään suluissa sana EKO – siis esimerkiksi Kalevi Viipale (EKO).

Ekosarjassa sallitut liikkumistavat: Jotta lajin voi laskea ekopinnaksi tässä kisassa, tulee matka havaintopaikalle ja takaisin olla tehty ilman moottoriajoneuvoja omin voimin. Sallittuja kulkuvälineitä ovat kaikki moottorittomat, kisaajan omin voimin liikuttamat välineet. Esimerkiksi hevosella ratsastaminen tai koiravaljakolla ajaminen – vaikka hevonen ja koira ovatkin moottorittomia – ovat siis nekin kiellettyjen liikkumistapojen listalla.

Ekosarjaan osallistuvat voivat osallistua myös liikkumismuotojen puolesta rajoittamattomaan kokonaiskisaan. Tällöin kisaaja joutuu luomaan kisasivuille itselleen toisen käyttäjätilin, ja kirjaamaan kokonaispinnat toiselle ja ekopinnat toiselle tilille.