Maaliskuu alkoi rauhallisesti, mutta heti ensimmäisen viikon jälkeen alkoivat muuttolinnut saapua sankoin joukoin ja poikkeuksellinen lintukevät oli kunnolla alkanut. Maaliskuun loppuun mennessä oli saapunut jo 52 muuttolintulajia, kun mediaani 1991-2013 on noin 22 lajin luokkaa ja viime vuonna oli saapunut maaliskuun loppuun mennessä vain 12 lajia.

Maaliskuussa saapui 40 uutta muuttolintulajia tälle keväälle, joista peräti 16 rikkoi aikaisemman saapumisennätyksensä. Jo näiden lukujen valossa voidaan puhua poikkeuksellisesta maaliskuusta!

Harvinaisuusrintamalla mainittavin havainto oli Jämsän ristisorsa, joka sekin paransi aikaisempaa saapumisennätystään ja oli ensimmäinen laatuaan maaliskuulla havaittu.

Raati valitsi kuukauden havainnoksi havainnon, joka kuvastaa hyvin tätä poikkeuksellisen aikaista kevättä. Usean saapumisennätyksensä rikkoneen lajin joukosta valikoitu parhaaksi eniten ennätystä parantanut, Jyväskylän Hämeenlahdella 13.3. muuttanut tundrahanhi. Tätä ennen aikaisin havainto tundrahanhesta on tehty 11.4.2012, joten ennätys parani peräti 29 päivällä!

13.3.2014 Tundrahanhi Jyväskylä Hämeenlahti 1ad m, Jorma Rautio, Markku Saarikangas, Ari Sylgrén, Salme Väänänen