Syyskuussa havaintoraati oli erittäin yksimielinen; jokaisen äänensä antaneen raatilaisen sijalla yksi oli sama havainto. Ykköseksi äänestettiin isokirvisten kerääntymäennätys, 2 yksilöä. Ensimmäisen linnun Laukaan Kangaskylän pelloilta löysi syysralliin osallistunut joukkue Simunankosken Höylä (Matti Häkkilä, Tero Linjama, Tero Toivanen). Toisen linnun samalta paikalta havaitsivat paikalle tulleet bongarit. Mainittakoon, että syysrallipäivänä löytyi myös toinen isokirvinen toisen rallijoukkueen (Leo Lindroos, Pekka Kyllönen, Keijo Vesanen, Petri Willman) toimesta Joutsasta, joten syysralli on tälläkin perusteella ehdottomasti paikkansa tulevaisuudessakin KSLY:n rallikalenterissa ansainnut.

Isokirvinen on lajilleen määritettynä ennen näitä havaintoja nähty KSLY:n alueella vain neljästi (1994, 1999, 2003 ja 2013). Vaikka tämä laji kaukaa itä-Aasiasta meille asti tuleekin, on se jokasyksyinen vieras Suomessa. Tältäkin syksyltä on Tiirassa jo kymmeniä ilmoituksia lajista.

Selväksi kakkoseksi tässä kuussa äänestettiin Martti Mikkolan Laukaasta löytämä turturikyyhky.

Syyskuun havainto: 19.-21.9.2015 Isokirvinen (2p) Laukaa, Kangaskylän pellot (Matti Häkkilä, Tero Linjama, Tero Toivanen)