Jyväskylän kaupunki Yhdyskuntatoimi Ympäristöosasto

Jyväskylän lintuatlas 2005-2006

EtusivuAtlaksen esittelyTulokset ruuduittainTulokset lajeittain

Keski-Suomen Lintutieteellinen yhdistys ry
Ruutujen tuloskarttaAtlaksen lajilistaRuutujen tulostaulukkoRuutujen TOP 15Lajien TOP 20Tulosten tulkinta

Varpuspöllö Glaucidium passerinum

Lajista tehtiin pesimähavaintoja (indeksit 2-8) yhteeensä 4 ruudusta.
Lajin havaitsi 4 kartoittajaa.

Varmat pesinnät1
Todennäköiset pesinnät0
Mahdolliset pesinnät3
Muut havainnot0
jyväskylän kartta
M2
N2
R13
S6

Lajikuvaus

Varpuspöllö viihtyy kuusikoissa ja on osoittautunut aiempaa luultua tavallisemmaksi pesijäksi valtakunnallisesti ja myös Keski-Suomessa. Todennäköisesti varpuspöllö on myös todellisuudessa runsastunut. Laji tarvitsee vain pienen reviirin, jolla se hyödyntää tehokkaasti pikkujyrsijöitä ja –lintuja.

Varpuspöllöä havaittiin atlaksessa hyvin niukasti ja tällä perusteella Jyväskylän pesimäkanta lieneekin varsin pieni. Reviirikartoitukset vaativat kuitenkin kevättalvista hämärähetkiin ajoittuvaa täsmäretkeilyä, joten niukka havaintomäärä ei kertone koko totuutta. Ainoa pesälöytö sijoittuu Aittovuoreen, toinen reviiri paikannettiin Taka-Keljosta Sallaajärven luonnonsuojelualueen tienoilta. Todellisuudessa reviirejä lienee tasaisen harvakseltaan kaupungin metsäisissä reunaosissa. Kanta vaihtelee hieman myyrätilanteen mukaan.

Varpuspöllön kannalta tulevaisuus on sikäli turvattu, että lajin vaatimukset ovat vähäiset eivätkä reviirit tule katoamaan vanhojen metsien vähenemisen tahtia. Laji pesii mielellään varsin nuorissakin metsissä, kunhan kelvollinen tikankolo tai paksuseinäinen pönttö on tarjolla. Laajeneva asutus lisännee myös talvilintukantoja jatkossa, mikä helpottaa usein vaikeuksia tuottavaa talvista ravinnonsaantia.

Atlasalueen pesimäkanta

5—8—10 paria

Levinneisyys Keski-Suomessa

Kartta kertoo lajin levinneisyyden vuosien 1995-98 lintuatlaksessa.

Lajin atlassivulta löydät lisää karttoja lajin esiintymisestä Keski-Suomessa.