Jyväskylän kaupunki Yhdyskuntatoimi Ympäristöosasto

Jyväskylän lintuatlas 2005-2006

EtusivuAtlaksen esittelyTulokset ruuduittainTulokset lajeittain

Keski-Suomen Lintutieteellinen yhdistys ry
Ruutujen tuloskarttaAtlaksen lajilistaRuutujen tulostaulukkoRuutujen TOP 15Lajien TOP 20Tulosten tulkinta

Viirupöllö Strix uralensis

Lajista tehtiin pesimähavaintoja (indeksit 2-8) yhteeensä 2 ruudusta.
Lajin havaitsi 3 kartoittajaa.

Varmat pesinnät2
Todennäköiset pesinnät0
Mahdolliset pesinnät0
Muut havainnot0
jyväskylän kartta
L3
M2

Lajikuvaus

Viirupöllö on metsälaji, joka pesii tyypillisimmillään hakkuiden, pikkupeltojen ja kosteikkojen sävyttämässä maastossa olevaan varttuneeseen metsään sijoitetussa suurikokoisessa pöntössä. Lajin luonnollisia pesäpaikkoja ovat suuriin lahoihin puihin muodostuneet onkaloit ja savupiippukelot, joita talousmetsissä on hyvin vähän. Viirupöllön pesimämahdollisuuksia on merkittävästi lisätty asettamalla pönttöjä sopiviin elinympäristöihin. Tämä on johtanut lajin selvään runsastumiseen viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Keski-Suomen kanta yltänee 600—800 parin tasolle.

Jyväskylässä viirupöllön esiintyminen painottuu harvaan asuttuun länsiosaan, jossa atlasvuosien hyvän myyrätilanteen ansiosta varmistettiin myös pesintä kahdella reviirillä. Lajin reviiritiheys on kaupungin alueella alhainen, sillä suuri osa kaupungista on rakenteensa puolesta viirupöllölle sopimatonta. Lisäksi paikoin kaupunkia isännöi vahvana kilpailijana tunnettu huuhkaja, joka suurelta osin siivoaa viirupöllöt reviiriltään.

Viirupöllökanta lienee kaupungissa tulevaisuudessa vakaa, sillä uusia syrjäseutuja ei todennäköisesti tule lajille avautumaan, ja toisaalta nykyisillä tunnetuilla esiintymisalueilla ei ole kovin merkittäviä asutuksen leviämispaineita.

Atlasalueen pesimäkanta

1—3—5 paria

Levinneisyys Keski-Suomessa

Kartta kertoo lajin levinneisyyden vuosien 1995-98 lintuatlaksessa.

Lajin atlassivulta löydät lisää karttoja lajin esiintymisestä Keski-Suomessa.