Jyväskylän kaupunki Yhdyskuntatoimi Ympäristöosasto

Jyväskylän lintuatlas 2005-2006

EtusivuAtlaksen esittelyTulokset ruuduittainTulokset lajeittain

Keski-Suomen Lintutieteellinen yhdistys ry
Ruutujen tuloskarttaAtlaksen lajilistaRuutujen tulostaulukkoRuutujen TOP 15Lajien TOP 20Tulosten tulkinta

Mitä lajeja ei havaittu?

Kaikista Keski-Suomessa pesivistä lajeista ei saatu pesintään viittaavia havaintoja Jyväskylän alueelta. Alla listattujen lajien pesintä voisi olla mahdollista atlasalueella.

Heinätavi

Harvinaistunut heinätavi suosii rehevimpiä lintujärvillä. Keski-Suomessa laji on vähälukuinen. Pesintä Jyväskylän parhailla lintuvesillä on mahdollista.

Isokäpylintu

Isokäpylintu on sukulaistaan pikkukäpylintua harvalukuisempi ja mieltynyt enemmän mäntyvaltaisiin metsiin. Laji voisi esiintyä alueen karummilla hiekka- ja kalliomailla.

Jouhisorsa

Jouhisorsa on Keski-Suomessa lintujärvien ja –lahtien harvalukuinen pesimälintu. Jyväskylän lintuvedet soveltuvat lajille huonosti.

Kanadanhanhi

Kanadanhanhi istutusperäinen tulokaslaji, jonka pesimäkanta on Suomessa jatkuvassa kasvussa. Laji on Keski-Suomessa vakituinen pesijä. Lajin löytyminen pesimästä Jyväskylästä esimerkiksi Päijänteeltä ei olisi suuri yllätys.

Keltavästäräkki

Keltavästäräkki on vähentynyt rajusti peltoelinympäristöissä. Toisaalta Jyväskylästä ei löydy myöskään lajin toista elinympäristöä eli avosoita. Ei siis ole mikään ihme, että lajia ei Jyväskylässä havaittu pesimäaikaan lainkaan.

Kurki

Kurki pesii toisaalta suoympäristöissä ja toisaalta rehevien järvien rannoilla. Laji ei ole mitenkään erityisen ihmisarka ja Suomen kurkikanta on ollut viime vuosina kasvussa. Ilmeisesti lajin esiintymistä Jyväskylässä rajoittaa eniten sopivien pesimäympäristöjen puute. Laji on suurikokoinen, mutta osaa myös piileskellä. Täysin varmaa Jyväskylän kurjettomuus ei siis ole.

Kuukkeli

Kuukkeli esiintyy Keski-Suomessa hyvin harvalukuisena. Atlasalueelta ei saatu havaintoja, mikä kertonee metsien pirstaloitumisesata ja liian nuoresta ikärakenteesta.

Liro

Liro pesii etenkin avoimissa suoympäristöissä, joita Jyväskylässä on niukasti. Atlakseen saatiin joitakin havaintoja, mutta niiden ajankohta ja sijainti viittaavat enemmän muutonaikaiseen esiintymiseen kuin pesintään. Laji tuskin pesi atlasalueella lainkaan.

Mustakurkku-uikku

Mustakurkku-uikku on Keski-Suomessa vähälukuinen pesijä. Lajille tyypillisiä reheviä pikkulampia tai kalankasvatusaltaita ei Jyväskylästä juurikaan löydy. Pesintä voisi olla mahdollista esimerkiksi Eerolanlahdella, nyt sitä ei kuitenkaan havaittu.

Peltosirkku

Aiemmin Jyväskylänkin lajistoon kuulunut peltosirkku on katoamassa Keski-Suomen linnustosta. Nykyään lajia tavataan vain suurimmilla peltoaukeilla, jotka Jyväskylässä ovat joutuneet väistymään rakentamisen myötä.

Riekko

Riekkoa tavataan atlasaluetta ympäröivillä alueilla. Kanta on taantunut selvästi viime vuosina. Laji on vaikea havaita aktiivisimpaan kartoitusaikaan, joten on mahdollista, että riekkoja asustaa myös Jyväskylässä. Sopivia, joskin pinialaisia, elinympäristöjä on atlasalueen länsiosissa.

Törmäpääsky

Törmäpääsky on riippuvainen pesäpaikaksi sopivista hiekkajyrkänteistä. Sopivaa pesäpaikkaa ei tällä hetkellä löydy Jyväskylän alueelta.

Virtavästäräkki

Virtaavien vesien rantojen uudistulokas virtavästäräkki liittyi Jyväskylän pesimälajistoon heti atlaksen jälkeen.