Moni lintuharrastaja laskee innokkaasti pinnoja, ts. määrätyllä alueella tiettynä aikana havaitsemiaan lajeja. Näillä sivuilla ovat keskisuomalaisten lintuharrastajien tärkeimmät listat kärjen osalta. Jos oma pinnamääräsi yltää listalle ja haluat mukaan, niin ota yhteyttä listasivuja ylläpitävään Harri Högmanderiin, niin saat sähköisen pinnalistan ruksittavaksesi.

Keski-Suomen pinnat

Keski-Suomen pinnat.

Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen alueella on havaittu yhteensä 311 lintulajia (rariteettikomiteoiden hyväksymät havainnot). Keski-Suomen pinnojen keruu on ollut keskisuomalaisten lintuharrastajien retkeilyn piriste 1990-luvulta asti.

Talvipinnat

Keski-Suomen talvipinnat

Keski-Suomen pinnojen ohella toinen suosittu paikallisten pinnojen keruuharrastus ovat talvipinnat, joita ruksitaan kalenteritalven aikana joulu—helmikuussa. Kaikkiaan KSLY:n toimialueella on tavattu talviaikaan 163 lintulajia.

Vuodenpinnaennätykset

KSLY:n alueen vuodariennätykset

Välillä lintuharrastajat innostuvat laskemaan, ja jopa keräämään, KSLY:n alueen pinnoja koko kalenterivuoden ajan. Koko vuoden kestävä rutistus on tosissaan yritettynä sen verran rankka, ettei omaa ennätystä kovin herkästi enää lähdetä parantamaan.

Äänekoski Liimattala 27. 5. 1996. Edellispäivänä löytynyt ylänkökiuru kokosi aamuvarhaisella toistasataa bongaria peltotien varteen. Tauno Hiekkanen

Äänekoski Liimattala 27. 5. 1996. Edellispäivänä löytynyt ylänkökiuru kokosi aamuvarhaisella toistasataa bongaria peltotien varteen. Tauno Hiekkanen