4.10. Muutonseurantaa Jyväskylässä Säynätsalon aallonmurtajalla

Aamu valkeni harmaana ja kosteana. Tuuli puhalteli navakasti itäkaakosta, mikä herätti toiveita hanhi- ja vesilintumuutosta. Neljän staijarin iskuryhmä värjötteli ensin puuston suojissa ja kahvitteli sitten rauhassa sataman huvimajassa odotellen sateen laantumista. Pian sade lakkasikin ja siitä eteenpäin staijauskeli oli muutamaa sadekuuroa lukuunottamatta ihan kohtalainen pilvipouta aina iltaan asti. Murtajalla staijattiin pientä taukoa lukuunottamatta 7.30-19.00. Päivän mittaan porukka vaihtui jonkun verran.

Muuton valtalaji oli räkättirastas. Parvia valui tasaiseen tahtiin etelään ja päivän lopuksi summa oli noussut 2500 tienoille, vaikka ihan kaikkia ei aina muistettu edes laskea.

Vesilinnut väläyttivät hetkittäin, mutta tosi muutto ei kuitenkaan käynnistynyt. Totutun haapanan sijasta eniten nähtiin jouhisorsia ja tukkasotkia. Kaikkiaan nähtiin kolmisen sataa vesilintua. Hanhet sen sijaan jäivät kuuteen metsähanheen, mikä oli hienoinen pettymys.

Päivän yllätyslaji oli suosirri. Ajankohtaan nähden (ja muutenkin) muhkeat parvet ohittivat vastatuulesssa staijipaikan aivan vierestä Päijänteen pinnassa. Vilkkain jakso koettiin vasta iltapäivällä viiden jälkeen, jolloin nähtiin peräti 200 linnun jättipotti ja useita muita parvia lyhyessä ajassa. Kaikkiaan pikkukahlaajia kertyi 650, mikä on komea lukema. Sopiva lähtökeli Venäjällä ja meillä pilvinen vastatuulikeli loivat edellytykset lokakuussa harvoin nähdylle muutolle. Sirrejä nähtiin muuallakin Keski-Suomessa.

Muita mukavia havaintoja murtajalla olivat mm. merimetsoharmaahaikara ja ampuhaukka.