Amerikantaivaanvuohi pitää reviiriä Laukaassa!

Kevään lintupommi jysähti 22. huhtikuuta, kun Tomi Hakkarin ja Kristiina Nyholmin jo parina aiempana keväänä pihalleen kuulema outo, helmipöllömäisesti puputtava taivaanvuohi paljastui mahdolliseksi amerikantaivaanvuoheksi (Gallinago delicata).

Jo viime vuonna oudon ääntelijän äänitystä yrittänyt Tero Linjama selaili upouuden Lintuoppaan satunnaisharhailijoiden luetteloa ja huomasi amerikantaivaanvuohen ääntä kuvatun juuri siihen tapaan kuin Tomi. Kun lintu palasi jälleen reviirilleen torstaina 22.4., oli Tero äänitysvärkkeineen oitis paikalla. Nyt äänittäminen onnistui, ja myöhempi sonogrammin vertailu amerikantaivaanvuohen äänitteen vastaavaan osoitti huomattavaa yhdennäköisyyttä. Teron äänitteen saa kuuluviin täältä.

Suomelle uuden lajin mahdollisuus veti paikalle noin 120 bongaria perjantai-iltana 23.4. Lintu lensi soidinta varhain saapuneiden iloksi jo valoisassa, ja kurppa päästiin näkemään ensimmäisen kerran! Kuviakin saatiin. Lintua päästiin myös katsomaan ja kuvaamaan avoimella maalla. Myöhemmin se piiloutui taas, mutta aloitti soitimensa uudelleen noin klo 21:30. Juha Rahkosen kuvia on nähtävissä täällä ja täällä.

Lintuharvinaisuudesta tehtiin lauantaiaamuna sekä BirdLifen että KSLY:n mediatiedotteet. Tässä linkkejä tiedotusvälineiden juttuihin: Radio Keski-SuomiKeskisuomalainenIltalehti.