ARK kokoontui 30.1.2010

KSLY:n ARK kokoontui Jyväskylässä 30.1. Komitea käsitteli 29 havaintoa, jotka muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olivat viimevuotisia harvinaisuushavaintoja. Havainnoista kaksi oli ARK-listan ulkopuolisista lajeista (kuhankeittäjä ja muuttohaukka), mutta ne käsiteltiin poikkeuksellisen myöhäisyytensä takia. Havainnoista hyväksyttiin 26, ja kolmea ei pidetty arkistokelpoisina. Havainnoista mainittakoot KSLY:n toinen pikkukultarinta (v. 2007) sekä kolmannet valkosiipitiira ja merisirri. Kaikki kokouksessa hyväksytyt havainnot löytyvät täältä.

Lisäksi keskusteltiin viime kesänä satelliittitietojen perusteella kahteen otteeseen Keski-Suomessa seikkailleesta kiljukotkasta. Lintu oli varustettu satelliittilähettimellä edelliskesänä pesäpoikasena Virossa. Tällaisten ”satelliittihavaintojen” käsittelyyn otettaneen valtakunnallisesti kantaa lähiaikoina, ja KSLY:n ARK odottaa tätä linjausta.

KSLY:n ARK-lista muuttuu vuoden 2010 alusta sen verran, että kaikki ARK käsittelee vastedes kaikki heinäkurppahavainnot. Tähän asti syysmuuton aikaisia havaintoja ei ole käsitelty. Perusteluina muutokseen ovat heinäkurppahavaintojen selvä vähentyminen viime vuosina ja se, että syksyiset havaintotilanteet ovat tyypillisesti nopeita ja hankalia.