ARK:n kokoustiedote 7.2.2016

Keski-Suomen alueellinen rariteettikomitea (ARK) käsitteli kokouksessaan 7.2.2016 yhteensä 65 havaintoa, joista 59 hyväksyttiin, kaksi jäi odottamaan lisätietoja ja vain neljä todettiin dokumentoinniltaan riittämättömäksi.

Harvinaisuusvuosi 2015 oli erinomainen. ARK:n hyväksymien havaintojen joukossa olivat mm. Keski-Suomen ensimmäinen aroharmaalokki (Jyväskylä 20.8., sama yksilö kuin Joensuussa 2.-6.9.), pussitiainen (Jyväskylä 14.-16.4. kahdessa paikassa, havainnot koskevat samoja kahta yksilöä), kolmas punapäänarsku (yhdeksän koiraan parvi Muuramessa 8.-12.3., ehdottomasti vuoden yllättävin havainto), kolmas ruostesorsa (Jämsä 5.5.) ja neljäs mustaotsalepinkäinen (Jyväskylä 28.5.).

Valtakunnallinen rariteettikomitea on tiettävästi hyväksynyt Keski-Suomelle uudeksi lajiksi suulan (Jyväskylä 30.8.). RK:n käsittelyssä ovat havainnot Keski-Suomen ensimmäisestä isohaarahaukasta ja toisesta valkopäätiaisesta. RK:n päätökset päivitetään harvinaisuuskatsaukseen komitean maaliskuun kokouksen jälkeen.

ARK ei tarkista 1.1.2016 alkaen havaintoja jalohaikarasta eikä havaintoja vanhoista (+2kv) arosuohaukkakoiraista kevätkaudelta (1.4.-31.5.). Jalohaikara on suuresti runsastunut Keski-Suomessa ja laji on hyvin helppo tuntea. Arosuohaukka on Keski-Suomessa nykyään säännöllinen läpimuuttaja ja vanhojen koiraiden määritys on keväällä helppoa, sen sijaan syksyllä sulkivan sinisuohaukan mahdollisuus on otettava huomioon.

ARK:n kokoonpano vuonna 2015 oli Tero Toivanen (pj), Matti Häkkilä, Pekka Kyllönen ja Tuomas Syrjä. Komiteassa pitkään palvellut Arto Stenroos vetäytyi ansaitulle eläkkeelle vuoden 2015 alussa, ja Tuomas valittiin uudeksi jäseneksi hänen tilalleen.

Vuoden 2015 harvinaisuushavainnot