Helmikuussa lasketaan Keski-Suomen talviset koskikarat

Kuinka monta koskikaraa KSLY:n alueella talvehtii? On arveltu, että karamäärät ovat nykyisin reilusti alle sen, mitä parikymmentä vuotta sitten (”lopputalvesta n. 500 yksilöä” arvioi Keski-Suomen Linnusto -kirja 1980-luvun lopun tilanteesta). Tätä väitettä ja todellista lukumäärää on nyt mahdollista arvioida luotettavasti – kiitos kylmän, jäisen ja lumisen talven. Lisäksi vesistöjen virtaamat ovat pieniä, mikä on kutistanut sula-alueita. Kukaan ei tiedä, milloin seuraavan kerran on tällainen talvi, joten on parasta iskeä nyt.

KSLY:n havaintoarkistosta on seulottu kaikki koskikarakohteet kattavan havainnoinnin organisointia helpottamaan.

[ päivitä ] Lista KSLY:n tunnetuista koskikarapaikoista ja laskentatilanne

Listasta jokainen voi valita sieltä itselleen sopivat koluttavat. Kohteita on noin 250, joten kaikille riittää varmasti! Varmastikaan lista ei sisällä kaikkia karasulia, joten sitä saa täydentää. Tietoja lisättävistä virroista voi lähettää Tuomo Pihlajalle (tuomo.pihlaja[ö]pp.inet.fi), niin nettilista täydellistyy.

Koskikaraprojekti kestää koko HELMIKUUN ajan. Luultavasti karat eivät liiku haitaksi asti purolta toiselle tässä vaiheessa talvea, joten moneen kertaan lasketut yksilöt eivät aiheuttane kohtuutonta virhettä laskentaan. KSLY:n Talviralli kisataan tänä talvena helmikuun viimeisenä lauantaina, joten karojen takseeraus sopii hienosti myös rallin pohjustamiseen.

Vihjeitä:

Pyri käymään läpi virran koko sula-alue. Erityisesti joen luusua (joen ylin kohta, missä joki alkaa järvestä) on syytä tsekata, sillä siellä vesi on lämpimintä ja pohjaeläintarjonta usein runsainta. Ellei koko sula-aluetta ole tarkastettu, siitä on hyvä huomauttaa Tiirassa.

ILMOITA kaikki havaintosi TIIRAAN. Päivitämme näiden havaintojen perusteella nettisivuille karatilannetta.

Merkitse Tiiraan myös nollatulokset, ts. sulapaikat, joilla ei ole karoja. Tällöin lajiksi valitaan koskikara ja yksilömääräksi nolla.

Mieluusti VARAA tarkastettavia KOHTEITA etukäteen, niin muut tietävät suunnata muille paikoille. Toki samoja virtoja voi kurkkia useampaankin kertaan, saadaanpa parempi arvio lukumäärästä. Ilmoita varauksesi Tuomo Pihlajalle (tuomo.pihlaja[ö]pp.inet.fi), niin ne saadaan näkyville nettiin.

Lunta on reilusti, joten paikoin sulien koluaminen vaatii melkoista rämpimistä. Lumikengät ja (erä-)sukset voivat olla avuksi.

Mahdollisiin kysymyksiin vastailee Tomi Hakkari (tomi.hakkari[ö]ely-keskus.fi)