The Bird Race of the Frozen Lakes

Säännöt ja muuta käytännön asiaa:

 1. Ralli järjestetään talvikautena (1.12.-28.2.). Rallialueena on KSLY:n toimialue, jolta linnut tulee havaita eli lintu voi olla alueen ulkopuolellakin. Kisan ulkopuolella ovat suljetut kaatopaikka-, tehdas- ym. alueet (esim. JKL Mustankorkean jäteasema ja ÄÄN Metsä Board), jonne ei ole laillista ja vapaata pääsyä kaikille.
 2. Joukkueessa voi olla 2-5 jäsentä. Kisa-aika on joulu- ja tammikuussa klo 8-16, helmikuussa klo 6-16. Jokainen joukkue aloittaa ja lopettaa kisan itse valitsemassaan paikassa, kuitenkin siten, että vähintään yksi edustaja joukkueesta ehtii klo 17.30 Jyväskylässä alkavaan purkutilaisuuteen.
 3. Apuvälineiden (mekaaniset ja sähköiset atrapit, valonheittimet, verkot ym.) tai joukkueen ulkopuolisten henkilöiden aktiivinen käyttäminen lintujen etsintään tai lintuja koskevan tiedon hankintaan rallin aikana on kielletty.
 4. Sähköisten viestimien (esim. kännykät) käyttö joukkueen sisäiseen tiedonkulkuun on kielletty.
 5. Jotta laji on pinnakelpoinen, on joukkueen jäsenistä yli 50 % (2/2, 2/3, 3/4, 3/5) havaittava ja määritettävä se kisan aikana. Kyseessä ei tarvitse olla sama yksilö paitsi ns. kauttalajien tapauksessa (esim. varpus-/kanahaukka).
 6. Kaksi viikkoa ennen rallia havaituista erillisen listan ulkopuolisista lajeista on ilmoitettava kaikki havainnot (myös joukkueen ulkopuolelta tietoon tulleet ja yhä paikalla -tyyppiset havainnot) viipymättä Birdlife Suomen havaintojärjestelmä Tiiraan. Havaintopaikka merkitään tarkasti Tiiran karttaan. Linnun paikkaa ei tarvitse karttaan merkitä, mutta sen tulee käydä muuten ilmi joko osoitteesta tai lisätietoriviltä. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa hylkääminen kisasta. Joukkueet, joiden jäsenistä yksikään ei pysty Tiiraa käyttämään, ilmoittavat havaintonsa henkilölle, jolla siihen on mahdollisuus. Rallipäivänä ilmoitusvelvollisuus määräytyy Tulkku Whatsapp -ryhmän ohjeiden mukaisesti (www.ksly.net/tulkku). Tulkku-ryhmään kuulumattomat joukkueet soittavat havainnoistaan rallin aikana tarvittaessa rallimestarille.
 7. Tämän peruslajilistan lajeja ei tarvitse ilmoittaa Tiiraan kahta viikkoa ennen rallia: laulujoutsen, sinisorsa, kesykyyhky, käpytikka, koskikara, mustarastas, hömötiainen, sinitiainen, talitiainen, puukiipijä, harakka, naakka, varis, korppi, varpunen, pikkuvarpunen, viherpeippo, urpiainen, punatulkku ja keltasirkku.
 8. Tiedossa olevien talvehtivien kurppien komppaus on kiellettyä, jos rallipäivänä lämpötila on alle 0 astetta (pakkasen puolella). Muutenkin lintujen turhaa häirintää ja lentoon ajamista tulee välttää. Jämsän Lokalahdella liikkuminen on sallittua ainoastaan pengerteitä ja polkuja pitkin.
 9. Rallissa klo 13:n jälkeen havaituista uusista lajeista on kirjattava kellonaika minuutilleen. Tasatilanteessa ratkaisee ensin ässien määrä ja sen jälkeen viimeisen lajin kellonaika. Ensihavainto Tulkkuun ilmoitetetusta lajista (ks. kohta 6) luetaan ässäksi, vaikka muut joukkueet olisivat lajin myöhemmin havainneetkin.
 10. Lajiksi ei hyväksytä lintua, joka on otettu kiinni huonokuntoisuuden vuoksi ja myöhemmin vapautettu. Tiedossa olevat tapaukset tulee ilmoittaa Tiiraan ennen rallia.
 11. Purkutilaisuuden aluksi lajilista, joka sisältää myös joukkueen jäsenten nimet ja ajetut kilometrit, toimitetaan rallimestarille, joten joukkueiden täytyy tehdä pinnalistastaan kopio rallimestaria varten.
 12. Luomusarjaan osallistuvat joukkueet eivät saa käyttää kisan aikana (klo 8-16) moottoriajoneuvoja.
 13. Rallin juryna toimii rallimestarin lisäksi Harri Högmander, Tero Linjama, Hannu Tammelin ja Tero Toivanen, joihin voi (pitää) ottaa yhteyttä epäselvissä tilanteissa sekä ennen rallia että sen aikana. (p. 0400 544616/PKy, 040 5664211/HHö, 050 4010824/TLi, 0400 518222/HTa, 040 7028633/TTo).