Myllynlahti Tuomo Pihlaja

Myllynkoski on mukava talvilintupaikka, ja kosken alapuoliselle Myllynlahdelle saapuvat ensimmäiset keväiset muuttajat. Paikka on hyvä myös muina vuodenaikoina. Myllynlahden torni rakennettiin 1999 Keski-Suomen ympäristökeskuksen ympäristötyöllistämistöinä. Myllynkoski on vierailemisen arvoinen paikka myös maisemien takia.

Lajisto: Koskella on nähty enimmillään kymmenkunta talvehtivaa koskikaraa. Myllynlahti on parhaimmillaan keväällä. Maaliskuun alkupuolella saapuvat laulujoutsenet, telkät ja isokoskelot. Huhtikuussa tulevat muut vesilinnut, vähälukuisimpina kanadanhanhi, mustalintu ja uivelo. Toukokuussa seuraavat pikkulokit. Parhaina päivinä vesilintuja on ollut yhteensä satakunta. Aikaisin keväällä lahdella aloittaa kalastuksen sääksi, ja merikotkakin on paikalla pyörähtänyt. Sokerina pohjalla on lahdella nähty lepäilevä haahkanaaras keväällä 1995. Myllynkosken suulla lymyili talvehtiva peukaloinen vuoden 1999 alussa.

Ajo-ohje:

Joutsan keskustan tuntumassa sijaitseva Myllynlahden torni löytyy seuraavasti: Auto jätetään ennen Myllytie 24:ää (Nettopaino) olevalle parkkipaikalle, josta kävellään rantaan. (Karttalinkki) Sieltä löytyy ilmeisesti kirkkoveneelle tehty allas, jonka nurkalta lähtee viitoitettu 300 m:n pituinen polku rantaa pitkin tornille kohti Myllynkoskea. Lintuja voi katsella myös tornin vieressä olevalta maalaiturilta. Myllynkoski sijaitsee Myllytien päässä. Koskelle menevät pitkospuut alkavat hallirakennuksen eteläpuoleltä, vanhan myllyn nurkalta.

Karttalinkki Myllylahden lintutorni