Komeaa muuttoa Säynätsalossa 26.9.

Aallonmurtajalla riitti väkeä.
Tuomo Pihlaja

Syksyn ensimmäinen muutonseurantapäivä osui kerrankin yhteen sopivan sään ja lintujen kalenterin kanssa ja sunnuntaina nähtiin oikea muuttoryntäys. Pohjoiseen kääntynyt tuuli sai kotimaiset linnut liikkeelle ja lisämausteena nähtiin myös idempää matkansa aloittaneita sepel- ja valkoposkihanhia. Aurinkoinen sää helli staijareita, joskin parvien löytäminen taivaan sinestä oli ajoittain haastavaa.


Hanhimuuton valtalaji oli sepelhanhi.
Tuomo Pihlaja

Heti aamun valjettua taivaalta löytyivät ensimmäiset hanhi-, kurki- ja vesilintuparvet. Vesilintujen ryntäys jäi lyhyeksi, mutta hanhien ja kurkien meno jatkui vilkkaana aina puolille päivin asti. Suurimmista parvista summattiin parisataa lintua ja parvikoon arviointia päästiin harjoittelemaan oikein kunnolla. Päivän saldo oli noin 1000 kurkea ja 2500 hanhea. Määritetyistä hanhista pääosa oli sepelhanhia. Isojen lintujen lisäksi menopäällä olivat sepelkyyhkyt, joita laskettiin mukavat 1200. Suurimmissa rykelmissä matkasi yli sata kyyhkyä. Kovaa vaellusvuotta viettäviä närhiäkin nähtiin Päijänteen päällä 58.

Staijipäivän aikana murtajalla vieraili yhteensä 22 tarkkailijaa, mikä on tapahtuman uusi ennätys. Ensi sunnuntaina 3.10. staijataan taas ja samalla osallistutaan EuroBirdwatch 2010 tapahtumaan.

Muutamia päivän monista parvista.


Sepelhanhiauran ylilento. Montako lintua näet?
Tuomo Pihlaja

Kurkiparvi ottaa korkeutta.
Tuomo Pihlaja