KSLY:n havaintoarkistossa Tiirassa on noin 450 000 havaintoa!

BirdLifen Tiira-järjestelmä, joka on myös KSLY:n virallinen havaintoarkisto, otettiin käyttöön vuonna 2006. Tätä vanhemmat havainnot eivät ole aiemmin olleet yleisesti katsottavissa tai selattavissa. Nyt myös KSLY:n vanha havaintoarkisto on saateltu Tiiraan. Työ kesti kauan – pääosin KSLY:stä riippumattomista syistä -, mutta toisaalta KSLY:n vanhat havainnot lienevät nyt Tiirassa täydellisempinä kuin minkään muun yhdistyksen.

Havaintojen siirron yhteydessä on paljastunut monenlaisia puutteita aineistossa koskien vuosia, lajeja ja havainnoijia. Näitä selvitellään vähitellen. Jos hallussasi on aineistoja (esim. vanhoja Havikset-ohjelman tiedostoja), jotka puuttuvat nyt Tiirassa olevasta havaintomassasta, kannattaa olla yhteydessä Tuomo Pihlajaan (tuomo.pihlaja[ö]pp.inet.fi). Tuomo on vastannut arkiston siirrosta. Yksittäisten tiedostojen lisääminen jatkossa on helppoa. Pieniä havaintomääriä voi ja on suotavaakin syöttää itse aivan kuten uusiakin havaintojaan.

Arkistoon on syytä suhtautua kriittisesti; mukana on paljon kirjoitusvirheitä, ARK:n hylkäämiä havaintoja ym. Omissa nimissä olevia havaintoja voi korjata suoraan. Muista havaituista selvistä virheistä voi raportoida Tuomolle. Kestää aikansa, että havainnot saadaan tärkeimpien harvinaisuuksien ja fenologisesti mielenkiintoisten havaintojen osalta käytyä läpi. Tavoitteena toki on, että kaikki mikä on arkistossa, on arkistokelpoista.

Kaikkiaan ajalta ennen Tiiran käyttöön ottoa on siirretty n. 250 000 havaintoa. Tiiran vajaalta kuudelta vuodelta on koossa jo noin 200 000 havaintoa. Vauhti on siis nykyään melkoinen. Vuoden sisällä saatamme päästä juhlimaan 500 000 keskisuomalaisen lintuhavainnon rajapyykin kaatumista!