The 2nd Tower Race of the Thousand Lakes

KSLY:n toinen tornikisa käytiin äitienpäivänaattona. Kisaajankohtaa oli siirretty viikolla edellisvuodesta lämpimämpien ilmojen ja tietysti parempien lajimäärien toivossa, mutta toisin kävi varsinkin sään osalta: taas oli kylmää ja tuulista.

Kilpailuun varattiin 15 lintutornia, mutta itse kisapäivänä miehitetyksi saatiin vain 12 tarkkailupistettä, koska moni haisteli mieluummin Mustankorkean jäteaseman höyryjä bongattavissa olevan kiljukotkan takia. Tällä kertaa osallistujia ei ollut aivan yhtä paljon kuin edellisvuonna (42), mutta 37 tapittajaa on hyvä määrä sekin. Joukkueet kilpailivat torneissa koko kisa-ajan paria poikkeusta lukuunottamatta. Korpilahden Saukkojärvillä joukkue sai luvan siirtyä kisaamaan läheiselle sillalle, koska tornissa seisoskelu olisi häirinnyt läheisen kurkiparin haudontatouhua.

Lajeja havaittiin yhteensä 108, mikä on yhdeksän viimevuotista enemmän. Ässiä oli yhteensä 17:: mustakurkku-uikku, kaulushaikara, merimetso, metsähanhi, sinisuohaukka, meriharakka, pikkutylli, karikukko, pikkutikka, törmäpääsky, leppälintu, kivitasku, mustarastas, ruokokerttunen, urpiainen, käpylintu ja pohjansirkku. Kaikilla torneilla havaittuja lajeja oli 12. Kisassa ei nähty harvinaisuuksia, mutta maininnan arvoisia havaintoja oli liuta: Korpilahden Oravivuorella nähtiin merimetso, Joutsan Keskisenlammella kaulushaikara, Laukaan Torikassa ja Sumiaisten Kalajärvellä uiskenteli pilkkasiipiä, Jyväskylän Hämeenlahdella ruksitiin meriharakka ja Pihtiputaan Putaanlahdella karikukko. Yksi joukkue kuuli kukon kiekaisuja, mutta pinnamäärä ei tästä yrityksestä huolimatta karttunut.

Vuoden 1998 kuningastorni on Pihtiputaan Putaanlahden torni. Kultajoukkueessa kilpailivat Ari Kahilainen, Veijo Peltola sekä Niilo ja Timo Syrjä. Joukkue havaitsi 64 lajia, joista kolme oli ässiä. Hopeaa näkivät Jyväskylän Hämeenlahdella Tero Linjama ja Martti Mikkola 62 lajilla. Ässiä oli heillä peräti viisi. Korpilahden Hyrkkölässä pinnalistaan kertyi myös 62 lajia, mutta vain yksi ässälaji, joten joukkue Marjo Kuronen ja Tuomo Pihlaja saalistivat pronssia.

Laukaan Vuonteella staijattiin kisa-aikana nelisen tuntia mahdollisella tulevalla lintutornipaikalla. Havaintoja tuli 54 lajista, joten tornille olisi tilausta. Mielenkiintoa tornikisaan tuovat matkapuhelimet, joilla saa selville muiden tornien väliaikatilanteen ja jotka siten antavat potkua myös kisan viimeiselle tunnille.

Tulokset:

1. Pihtipudas, Putaanlahti 64 lajia (3 ässää)
Veijo Peltola, Ari Kahilainen, Timo ja Niilo Syrjä

2. Jyväskylä, Hämeenlahti 62 lajia (5 ässää)
Tero Linjama ja Martti Mikkola

3. Korpilahti, Juurikkajärvi 62 lajia (1 ässä)
Marjo Kuronen ja Tuomo Pihlaja

4. Viitasaari, Heinä-Suvanto 61 lajia (2 ässää)
Tomi Hakkari ja Pia Juvonen

4. Sumiainen, Kalajärvi 61 lajia (2 ässää)
Eino, Heikki, Kalle, Lauri ja Tauno Hiekkanen

6. Saarijärvi,Kuorejärvi 61 lajia (ei ässiä)
Jarmo Kaski, Pirjo Pirttinen, Paula Vesterinen ja Hannu Tammelin

7. Korpilahti, Oravivuori 60 lajia (2 ässää)
Ville Hokka, Esko Martikainen ja Tero Toivanen

8. Äänekoski, Tärttävuori 59 lajia (ei ässiä)
Kimmo Tuikka ja Seppo Mertanen

9. Joutsa, Keskisenlampi 50 lajia (1 ässä)
Antti Siltala, Henna Asikainen ja Tuomas Lyttinen

10. Laukaa, Torikka 46 lajia (ei ässiä)
Ilpo Liimatainen, Ari Pirkkalainen ja Markku Yli-Tuina

11. Korpilahti, Saukkojärvet 44 lajia (1 ässä)
Juha Holma, Jarkko Mäntynen ja Reima Välivaara

12. Petäjävesi, Pieni-Hete 41 lajia (ei ässiä)
Asko Ijäs, Lauri Ijäs ja Paavo Niiles