The 3th Tower Race of the Thousand Lakes

Äitienpäivän aattona 1999 kapusi 43 lintuharrastajaa huojuttamaan peräti 14 tornia KSLY:n vuosittaisessa tornikisassa. Kisa-aika oli klo 5-12, ja joukkueessa piti olla vähintään kaksi henkilöä.

Taas kerran vilpoisessa säässä käydyssä kilvassa havaittiin 107 lajia. Jokaisella tornilla havaittuja lajeja oli 13 ja ässiä 17. Kisassa nähtiin kome harvinaisuutta: amerikanhaapana, viiksitimali ja muuttohaukka. Lajit tarvitsevat vielä RK:n tai ARK:n hyväksynnän kisakelpoisuuden saadakseen. Tosin kunniataulukon kärkipaikkoja komiteoiden päätökset eivät muuta. Onneksi jenkkihaapanan ilmestyminen ei aiheuttanut pinnakerääjien massavaellusta torneista Viitasaarelle kesken kisan, vaan vasta sen jälkeen.

Vuosituhannen viimeiseksi kuningastorniksi nousi Jämsän Lokalahti 70 havaitulla lajilla. Voittajajoukkueeseen kuuluivat Mika Bruun, Leo Lindroos ja Keijo Vesanen. Ässiksi he saivat hempon ja kivitaskun. Toinen sija meni Hankasalmen Pieni-Kaihlasen joukkueellem, jossa kisasivat Pekka Heikkilä ja Tero Toivanen. He havaitsivat 64 lajia ja kolme ässää: pyrstötiaisen, härkälinnun ja kuusitiaisen. Kolmanneksi jäi samalla laji-, mutta pienemmällä ässämäärällä Laukaan Lapinjärvi. Pronssijoukkueessa katselivat Hannu Kovanen ja Juha Rahkonen. Heidän ässälajinsa oli merikotka. Muilla torneilla havaitut ässät olivat jänkäkurppa Konneveden Pyhäjärvellä, tilhi, töyhtötiainen ja pyy Äänekosken Tärttävuorella, amerikanhaapana Viitasaaren Heinä-Suvannolla, pikkutikka ja viiksitimali Jyväskylän Hämeenlahdella, lapinkirvinen Joutsan Keskisenlammella sekä pilkkasiipi, ampuhaukka ja muuttohaukka Laukaan Torikassa. Myös pohjoissavolaiset tornikisailivat samaan aikaan alueellaan saaden voittajatornin lajimääräksi 58.

Voittajatorni ”Lokis” ei ehkä ollut kisan yllättäjiä eteläisen sijaintinsa vuoksi, kun taas Pieni-Kaihlasen hopeasija ehkä oli odottamaton, jäiväthän taakse mm. kuuluisat Lapin- ja Pyhäjärven tornit. Olisikohan seuraavan kisan yllättäjä Laukaan Vuonteen upouusi torni?

Tulokset:

1. Jämsä, Lokalahti 70 (ässiä 2)
Mika Bruun, Leo Lindroos ja Keijo Vesanen

2. Hankasalmi, Pieni-Kaihlanen 64 (ässiä 3)
Pekka Heikkilä ja Tero Toivanen

3. Laukaa, Lapinjärvi 64 (ässiä 1)
Hannu Kovanen ja Juha Rahkonen

4. Konnevesi, Pyhäjärvi 60 (ässiä 1)
Eino, Heikki, Kalle ja Tauno Hiekkanen

5. Äänekoski, Tärttävuori 54 (ässiä 3)
Markku Honkala, Seppo Mertanen, Sini Parantainen, Rauno Siltasalmi ja Kimmo Tuikka

6. Viitasaari, Heinä-Suvanto 54 (ässiä 1)
Tomi Hakkari, Harri Högmander ja Lea Partanen

7. Saarijärvi, Kuorejärvi 54 (ei ässiä)
Paula Paavola, Jari Penttinen, Pirkko Pirttinen, Hannu Tammelin ja Paula Vesterinen

8. Jyväskylä, Hämeenlahti 49 (ässiä 2)
Tero Linjama ja Martti Mikkola

9. Pihtipudas, Putaanlahti 49 (ei ässiä)
Ari Kahilainen, Veijo Peltola, Arhippa, Niilo ja Timo Syrjä

10. Joutsa, Keskisenlampi 47 (ässiä 1)
Henna Asikainen ja Antti Siltala

11. Laukaa, Torikka 41 (ässiä 3)
Ilpo Liimatainen, Ari Pirkkalainen ja Markku Yli-Tuina

12. Korpilahti, Saukkojärvet 41 (ei ässiä)
Jarkko Mäntynen ja Reima Välivaara

13. Petäjävesi, Pieni-Hete 38 (ei ässiä)
Asko ja Lauri Ijäs, Paavo Niiles

14. Jyväskylä, Pitkäruoho 37 (ei ässiä)
Ari Sylgren ja Hannu Laakkonen