Pussitiainen vihdoinkin KSLY:n lajilistalle

Lintujen kevätmuutto on edennyt Keski-Suomessa hyvässä tahdissa. Tänään tiistaina lintuharrastajat pääsivät nauttimaan myös harvinaisuudesta, kun Jyväskylässä havaittiin pussitiainen (Remiz pendulinus). Havainto on ensimmäinen laatuaan Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen toimialueella, ja on 308. alueella havaittu lintulaji.

Linnun huomasi aamupäivällä jyväskyläläinen lintuharrastaja Olli Sihvola kotipihallaan Jyväskylän Kuokkalanpellossa. Lintu katosi pian paikalta, mutta paikalle tullut lintuharrastajaryhmä löysi sen uudelleen läheisen Pohjanlammen rantapensaikosta.

Pussitiainen on Euroopassa tavallinen pesimälaji, joka viihtyy rehevien vesien rantametsissä. Suomessa pussitiainen on nykyään vuosittainen ja on pesinyt useita kertoja etenkin etelä- ja länsirannikolla. Nimensä laji on saanut taidokkaasti heinistä punotusta, pussia muistuttavasta, pesärakennelmastaan, jonka lintu rakentaa roikkumaan lehtipuun oksaan. Pesän pintamateriaalina ja pehmusteena on usein osmankäämin siemennukkaa. Pohjanlammen pussitiainen viihtyi lajille tyypillisesti osmankäämikasvustossa, joten mikäli lintu paikkaan mieltyy, on ainakin pesämateriaalia tarjolla.

(Kuva: Kimmo Olkio)