lutakkotaajamalask

Hiljaisen helmikuun piristykseksi hiihtolomaviikon aikana lasketaan Jyväskylässä kaupunkilintuja. Alta löydät ohjeet, kartat ja varaustilanteen. Valitse oma alueesi ja ilmoittaudu mukaan hiihtolomaulkoiluun heikki.helle[Ö]jyu.fi!

Tulevina talvina laskentoja toistetaan samalla sapluunalla ja jo muutaman vuoden päästään toivottavasti näkemään mielenkiintoisia tuloksia esim. varpusen hupenemisen suhteen. Laskennat ovat kaikille avoin tapahtuma ilmoittautumista vastaan. Laskenta-alueet ovat Jyväskylän kaupunginosia (kartat alempana), jotka lasketaan mahdollisimman tarkasti ts. kaikki kadut ja tiet läpi kävellen. Tänä vuonna laskenta keskitetään Jyväskylän kaupungin keskeisimmille paikoille Kuokkalaan ja kantakaupunkiin, mutta laskennat myös muilla alueilla ovat toivottavia, myöskin maakunnan muissa taajamissa. Laskennat keskitetään vain taajamamaisen kaupunkialueen kaduille ja teille. Useimmat kaupunginosat käsittävät 5-10 kilometriä tieverkostoa, joten laskentaan kuluu yhdeltä henkilöltä 3-6 tuntia. Parilla isommalla alueella (Halssila, Kuokkalan keskusta) on laskettavaa baanaa enemmän kuin tarpeeksi yhdelle, nämä alueet voisi pyrkiä laskemaan saman päivän aikana työparin voimin. Tänä pilottivuonna laskentakausi käsittää hiihtolomaviikon 21.2.-1.3., mutta tuloksia kokoonnutaan ihmettelemään jyväskyläläiselle saunalle jo perjantai-iltana 27.2. ja toivotaan, että mahdollisimman moni alue on jo siihen mennessä laskettu.

Ohjeet
Kaupunginosan kadut ja tiet kuljetaan läpi ja lasketaan kaikki rajojen sisällä olevat linnut sekä merkitään muistiin kuljettu reitti laskennan toistamista varten. Alueen yli lentävät linnut merkitään erikseen, mutta varsinaista staijausta ei suoriteta vaan keskitytään alueen paikallisiin lintuihin. Erityisen toivottavaa on paikantaa kartalle jokainen varpus- ja pikkuvarpushavainto ja viedä ne Tiiraan. Muiden lajien osalta kerätään vain summat kaupunginosaa kohti. Muita laskettavia havaintoja ovat aktiiviset lintulaudat/ruokintapaikat sekä luonnonvaraiset nisäkkäät.

Kartat ja varauslista
Ison pdf-kartan Jyväskylän kaupunginosista löydät tuolta:
http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kaupunginosat_jyvaskyla.pdf

Tänä vuonna laskenta on tarkoitus keskittää seuraaville alueille (alueen nimestä linkki aluekarttaan kaupungin karttapalvelussa), X rivin edessä = alue varattu:
X 1 Ydinkeskusta
2 Harju
3 Puistola
4 Lutakko
X 5 Mattilanpelto
X 16 Suur-Halssila
22 Ristonmaa
X 23 Kuokkalan keskusta
X 24 Kuokkalanpelto
X 25 Ristikivi
X 26 Nenäinniemi

Muut varatut alueet:
X 27 Samulinniemi
X 66 Jyskä