135_3597

Helmikuun ja hiihtolomaviikon piristykseksi lasketaan KSLY:n toimialueella taajamalintuja. Alta löydät ohjeita, karttoja ja varaustilanteen. Valitse oma alueesi ja ilmoittaudu mukaan kevättalviseen ulkoiluun heikki.helle[Ö]jyu.fi / 050 375 5626!

Taajamalintulaskennan tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman tarkka tieto Keski-Suomen taajamissa talvehtivien lintujen yksilömääristä kaupunginosittain. Laskennat ovat kaikille avoin tapahtuma ilmoittautumista vastaan, kunhan tyypillinen keskisuomalainen talvilintulajisto määrittyy maastossa, myös äänestä. Laskenta-alueet ovat taajamanosia (karttoja alempana), jotka lasketaan mahdollisimman tarkasti ts. kaikki kadut ja tiet läpi kävellen. Useimmat taajamanosat käsittävät 5-10 kilometriä tieverkostoa, joten laskentaan kuluu yhdeltä henkilöltä 3-6 tuntia. Isommilla alueilla (esim. Halssila, Kuokkalan keskusta) on laskettavaa baanaa enemmän kuin tarpeeksi yhdelle: tämänkaltaiset alueet lasketaan joko saman päivän aikana työparin voimin tai yhden laskijan toimesta kahtena eri päivänä.

Ohjeet tiivistettynä
Kaupunginosan kadut ja tiet kuljetaan läpi ja lasketaan kaikki rajojen sisällä olevat linnut sekä merkitään muistiin kuljettu reitti laskennan toistamista varten (mallisuoritus vuodentakaisesta Jyskän länsiosan laskennan dokumentoinnista). Alueen yli lentävät linnut merkitään erikseen, mutta varsinaista staijausta ei suoriteta vaan keskitytään alueen paikallisiin lintuihin. Erityisen toivottavaa on paikantaa kartalle jokainen varpus- ja pikkuvarpushavainto ja viedä ne Tiiraan. Muiden lajien osalta kerätään vain summat kaupunginosaa kohti (paikalliset/ylilentävät eroteltuina). Muita laskettavia havaintoja ovat aktiiviset lintulaudat/ruokintapaikat sekä luonnonvaraiset nisäkkäät.

Tarkemmat ohjeet löydät tästä yksisivuisesta pdf:stä, jonka voit tulostaa myös maastoon mukaan:
Taajamalaskentaohje 2016
LUE OHJE KOKONAAN ENNEN LASKENTAAN RIENTÄMISTÄ!

Kartat ja varauslista

Laskettavia kaupunginosa-alueita (alueen nimestä linkki aluekarttaan kaupungin karttapalvelussa), X rivin edessä = alue varattu:
X 1 Ydinkeskusta
2 Harju
3 Puistola
4 Lutakko
X 5 Mattilanpelto
X 16 Suur-Halssila
22 Ristonmaa
X 23 Kuokkalan keskusta
X 24 Kuokkalanpelto
X 25 Ristikivi
26 Nenäinniemi
27 Samulinniemi
X 66 Jyskä

Tässä listattujen lisäksi Jyväskylän alueella on useita kymmeniä laskentakelpoisia alueita ja muissa keskisuomalaisissa taajamissa toinen mokoma lisää, joten jokaiselle riittää oma tontti laskettavaksi!

Ikioman laskenta-alueesi löytämiseksi ison pdf-kartan Jyväskylän kaupunginosista löydät tuolta:
http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kaupunginosat_jyvaskyla.pdf

Hyviä karttapalveluita löytyy myös muista Keski-Suomen taajamista, esim.:
http://kartta.aanekoski.fi/ims (kaupunginosajako valikossa Aluejaot -> Kaupunginosat)
http://kartta.jamsa.fi/