Vuoden 2016 toiminnan suunnittelua

Tammikuisena sunnuntaina 24.1.2016 KSLY:n hallitus ja retkikummit kokoontuivat suunnittelemaan vuoden retkiä ja muuta toimintaa.

Retkikummitoiminta 2016

Ensin retkikummit ripottelivat kalenteriin perinteiset tornipäivystykset, yölaulajaretket ja muutonseurannat. Yleisön pyynnöstä seuturetki järjestetään toukokuussa kauas toimialueen koilliskulmaan Viitasaaren Heinä-Suvannolle. Kesäkuussa tehdään teemaretki kehrääjien perässä Korpilahden Vespuolen suuntaan.

Hallituksen järjestäytyminen

Retkikummien neuvonpidon valmistuttua kokoontui hallitus tahollaan. Ensin järjestäydyttiin. Hannu Eskosen jätettyä hallituksen ja sitä myötä varapuheenjohtajan jakkaran valittiin uudeksi vpj:ksi Tuomas Syrjä. Kiitos Hannulle hallitusvastuuvuosista ja keskisuomalaisen lintuharrastuksen eteen tehdystä työstä! Sihteerinä jatkaa Jukka Mattila ja taloudenhoitajana Jarmo Jokinen. Muutenkin nimetyt tehtävät pysyvät kutakuinkin ennallaan.

Vuoden 2016 toiminta

Vuoden toiminnan rungon muodostavat perinteiset tapahtumat: lintuillat, rallit, sääntömääräiset kokoukset, pikkujoulut , määrityskisa jne. Kesätapaamisen järjestäminen on viime vuosina lähinnä yskähdellyt, mutta tänä vuonna tapaaminen tullaan järjestämään elokuisten suotalkoiden yhteydessä. Viime kesälle suunnitellut suotalkoot jouduttiin peruuttamaan sopivan paikan puutteessa, mutta nyt on löydetty Metsähallituksen mailta Toivakasta korpi meille ennallistettavaksi. Lisätietoa suotalkoista paljastetaan maaliskuisen kevätkokouksen yhteydessä. Viime vuoden kokeilusta saadun positiivisen palautteen perusteella syyskokous, määrityskisa ja pikkujoulut vietetään tänä vuonnakin yhdessä rysäyksessä marraskuun viimeisenä lauantaina. Kuntaralli rallataan perinteisesti kesäkuun toisena viikonloppuna, ja syksyllä rallataan syysralli lauantaina 17.9. Talviralli puolestaan päätettiin alustavasti siirtää tammikuulle 2017.

Tapahtumakalenteri täydennetään yhdistyksen nettisivuille lähiviikkoina ainakin päivämäärien osalta. Paikkoja yms. yksityiskohtia tarkennellaan vielä vuoden edetessä.

Jäsentilanne

Yhdistyksen jäsenmäärä jatkaa tasaista nousuaan, tällä hetkellä yhdistyksen jäsenmäärä on noin 660. Valitettavasti tämä kasvu ei kuitenkaan näy yhdistyksen tapahtumissa, olipa kyse tornipäivystyksistä, retkistä, ralleista, lintuilloista tai kokouksista. Jäsenistön toiveiden kuulemiseksi päätettiin alkaneen vuoden aikana järjestää jäsenkysely.

Keski-Suomen Linnut -lehti

Keski-Suomen Linnut –lehden havaintokatsauksista on pitkästä aikaa positiivista uutisoitavaa. Muutama vuosi oli havaintokatsauksien suhteen hiljaiseloa, mutta nyt vuoden 2007 katsaus on valmiina taittoon, 2008 viimeisessä oikoluvussa ja 2009 lähes kokonaan kirjoitettu. Näiden katsausten ilmestyttyä toimituskunta ryhtyy suunnittelemaan katsauksille uudenlaista formaattia, jossa yhdistetään useampien vuosien havaintoja. Nykyisenkaltainen, paljolti havaintojen listaukseen perustuva katsausformaatti koetaan nyt Tiira-aikakaudella aikansa eläneeksi ja yksittäisten havaintojen löytyminen Tiirasta mahdollistaa lehden sivujen käyttämisen laajempiin analyyseihin mielenkiintoisista ilmiöistä.

Suojeluasiat

Suojeluasioita on viime aikoina hoidettu ruuhkaksi asti. Laukaan Peurungan formulavenekisoista on niin jätetty muistutus ensin kunnalle kuin myöhemmässä vaiheessa valitettu Vaasan hallinto-oikeudelle. Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavaa vastaan on jätetty muistutus.

Muita asioita:

  • BirdLifen ja Luonnontieteellisen keskusmuseon järjestämään laskijatapaamiseen lähetetään KSLY:ä edustamaan autokunta.
  • BirdLife Suomen vuoden laji on koskikara. Pesimäkannan selvittäminen ei meillä juuri työllistä, talviset kartoitukset tehdään vasta talvella 2016-17. Paikallisvastaavanamme toimii Tuomo Pihlaja.