KSLY:n 202020-skaba

Mitä lintulajeja löydät 20 kilometrin säteellä kotiovestasi kalenterivuoden 2020 aikana? Osallistu KSLY:n 202020-skabaan! Kisa on kaikille avoin ja kannustaa silmiä avaavaan lähiretkeilyyn. Missä viihtyvät tavalliset lajit, osuuko kahlaajamuutto kohdalle, löytyykö järven pintaa viistävä kihu?

Pelialue on ympyrän muotoinen ja sen keskipisteenä on kisaajan kotiosoite (tai vastaava pysyvä osoite, esimerkiksi kesäosoite). Tästä alue ulottuu 20 kilometriä kaikkiin suuntiin. Jokaisen oma pelialue on siten erilainen (elleivät kisailijat satu asumaan samassa osoitteessa). Voit osallistua kisailuun myös kahdesta eri ”kotipesästä” – tietenkin niin, että kummastakin osoitteesta muodostuu oma listansa. Säännöistä (alla) löydät linkin ja ohjeita kisa-alueesi määrittelyyn.

Osallistu elämäsi jännittävimpään lintuvuoteen – Tervetuloa mukaan!

SÄÄNNÖT JA OHJEET:

Samaa kisaa käydään myös muissa BirdLife Suomen jäsenyhdistyksissä. Alla olevat säännöt on mukautettu Turun lintutieteellisen yhdistyksen 202020-kisasta Keski-Suomen oloihin. Tulospalvelun toteuttaa Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan pinnakisapalvelu.

KISA-AIKA

1.1.2020–31.12.2020

KISA-ALUE

20 kilometrin säteellä omasta ”kotipesästä” muodostuva, KSLY:n toimialueelle sijoittuva ympyrä.

Oman kisa-alueensa saa piirrettyä kartalle helposti esimerkiksi täällä: https://www.mapdevelopers.com/draw-circle-tool.php

1) Kirjoita ”kotipesäsi” osoite kohtaan ”address” (esim. Kotikatu 10)

2) Kirjoita ”Radius”-laatikkoon luku 20 ja vaihda ko. laatikon viereiseen kohtaan yksiköksi ”KM”

3) Klikkaa näiden laatikoiden alapuolelta kohtaa ”New circle”, jonka jälkeen kisa-alueesi ilmestyy kartalle. Huomaa, että ympyrä liikahtaa helposti, jos siihen sattuu klikkaamaan hiirellä.

Vastaavia muitakin palveluita löytyy verkosta, kuten laji.fi/map – verkossa tai EgiGeoZone android-puhelimille tai RadiusOnMap iPhonelle. Näitä voi käyttää yhtä lailla; ns. vanhan koulun mallilla ympyränsä voi tietenkin piirtää myös paperikartalle harpilla!

TULOSTEN ILMOITTAMINEN JA SEURANTA

Omat pinnat ilmoitetaan Tringan pinnakisapalvelussa, osoitteessa: tringa.fi/kisa, jossa voit selailla myös muiden osallistujien listoja ja seurata kisatilannetta.

  1. Rekisteröidy ensin pinnakisapalveluun ko. osoitteessa (tai jos olet käyttänyt palvelua muiden kisojen kohdalla, kirjaudu sisään olemassa olevilla tunnuksillasi).
  2. Sisäänkirjautumisen jälkeen valitse etusivulta kisa: ”KSLY:n 202020-skaba”.
  3. Täytä osallistumislomakkeelle nimesi ja ”kotipesäsi” sijainti (esim. ”Jyväskylä, keskusta” tai ”Laukaa, Vihtavuori” on riittävä, tarkkaa osoitetta ei tarvitse ilmoittaa).
  4. Osallistumislomakkeen loppuun lisää havaitsemasi lajit: täydennä listaa kisan edetessä. On toivottavaa, että kisaajat kirjaavat pinnojaan päivittäin, jolloin tilanteen kehittymistä voi seurata ajantasaisesti. Spontaanisti havaitsemasi lajit, kulkemasi kilometrit ja käyttämäsi ajan voit täyttää niin halutessasi. Samalla lomakkeella voit myös muuttaa tietojasi.

Huomaa, että pinnakisapalveluun kirjatut havainnot eivät kerrytä KSLY:n havaintoarkistoa, joten kirjaathan havaintosi myös Tiira.fi-havaintotietopalveluun! Rariteettikomitean ja KSLY:n aluerariteettikomitean (ARK) tarkastettavien listalle kuuluvista havainnoista tulee täyttää asianmukaiset ilmoitukset.

Niin sanotut ”kauttalajit” (esim. hiiri-/mehiläishaukka, pikku-/isokäpylintu) ilmoitetaan listalle vain, mikäli listaltasi puuttuvat molemmat lajiparin lajit. Kirjaa tällöin kauttalaji yleisemmän lajin kohdalle (esim. pikku-/isokäpylintu kirjataan pikkukäpylinnun kohdalle). Jos myöhemmin kisassa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseessä olevasta lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä lajilla, eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi.

“Spondet”-sarakkeeseen voit ilmoittaa spontaanisti havaitsemasi kisapinnat. Spontaani havainto tarkoittaa yksinkertaistetusti “ei bongattua” -havaintoa, eli lintua, joka on itse löydetty tai oman retkiporukan löytämä. Spontaanisti havaitusta lintuyksilöstä ei ole oletusarvoisesti ennakkotietoa.

EKOSARJAAN OSALLISTUMINEN

Ekosarjassa kannustetaan liikkumaan ympäristöystävällisesti mahdollisimman vähän luontoa kuormittavasti. Ekosarjaan osallistutaan kirjautumalla pinnajärjestelmään (ks. yllä) ja kirjoittamalla oman nimen perään suluissa sana EKO – siis esimerkiksi Matti Meikäläinen (EKO).

Ekosarjassa sallitut liikkumistavat: Jotta lajin voi laskea ekopinnaksi tässä koko vuoden 202020-kisassa, tulee matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin olla tehty ilman moottoriajoneuvoja omin voimin. Huomaa siis, että pinnat tule ikään kuin ”viedä kotipesään”, jotta ne voi kirjata. Sallittuja kulkuvälineitä ovat kaikki moottorittomat, kisaajan omin voimin liikuttamat välineet. Esimerkiksi hevosella ratsastaminen tai koiravaljakolla ajaminen – vaikka hevonen ja koira ovatkin moottorittomia – ovat siis nekin kiellettyjen liikkumistapojen listalla. Luonnollisesti myös osallistujan omasta kotipesästään käsin havaitsemat lajit ovat ekokisakelpoisia.

Ekosarjaan osallistuvat voivat osallistua myös liikkumismuotojen puolesta rajoittamattomaan kokonaiskisaan. Tällöin kisaaja joutuu kuitenkin – valitettavasti – luomaan kisasivuille itselleen toisen käyttäjätilin, ja kirjaamaan kokonaispinnat toiselle ja ekopinnat toiselle tilille.