Määrityskisa 2020

Määrityskisan säännöt

Kilpailu alkaa helmikuun alusta 2020 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2020. Kierroksia on yksitoista (11). Joka kuukausi on määritettävänä kaksi kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa.

Kilpailuun saavat osallistua KSLY:n jäsenet poislukien tämän kisan vetäjä ja kuvaajat. Kuvien lajit on tavattu Suomessa, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Vastaukseksi riittää oikea laji (alalajia, sukupuolta tai ikää ei tarvitse määrittää tai mainita – toki saa, jos haluaa).

Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. 

Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan ”rankkarikisalla”, kerrasta poikki -tyylisesti, jos sekin menee tasan, turvaudutaan arvontaan.

Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen petri.kuhno@phnet.fi aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.

Pääpalkinto julkistetaan myöhemmin. Kisassa kannattaa olla mukana loppuun saakka, vaikkei ihan kärjessä pysyisikään, sillä myös kaikkien mukanaolleiden kesken arvotaan jokin palkinto.

MAALISKUU

Maaliskuun kuvat olivat pikkuisen pahempia, kuin laatija osasi odottaa. Kuvan 3. kyyhky oli enimmäkseen hyvin eli oikein tunnistettu, mutta hajaääniä saivat turkinkyyhky ja kesykyyhky. Pululla, kuten muillakin Columba-suvun kyyhkyillä pyrstön kärki on tumma, ei valkoinen, kuten kuvan kyyhkyllä. Turkinkyyhkyn valkoinen kärki taas on paljon leveämpi, niin, että valkoinen ulottuu pyrstön alapeitinhöyheniin saakka. Myöskään punerrus rinnassa sekä tarkkaan katsoen punainen silmänympärys eivät sovi turkinpululle. Idänturturikyyhkyä ei kukaan ehdottanut, joten ei siitä sen enempää, kuvassa lentää turturikyyhky (Streptopelia turtur). Lajin määritti oikein 31 vastaajaa.

Kuvassa 4. pyllistelevä sirri määritettiin pikkusirriksi kymmenessä vastauksessa. Muita lajeja oikean lisäksi ei ehdotettu. Eri-ikäisistä puvun höyhenistä voidaan päätellä, että kyseessä on vaihtopukuinen nuori kahlaaja. Kokoa on kuvasta vaikea, ellei mahdoton päätellä ilman vertailukohdetta. Pikkusirrin nuoruuspuvun selkä- ja peitinhöyhenet ovat räikeästi ja leveälti valko- tai oranssinruskeareunaisia tehden puvusta ”puhtaan” ja kirkkaan kontrastikkaan. Vaihtuneissa selkäpuolen höyhenissä pikkusirrillä on puhtaamman harmaa sävy ja höyhenen keskustan ruoti on terävästi musta. Pikkusirrillä on selässä myös valkeista höyhenreunuksista muodostuva enemmän tai vähemmän selvä V-kuvio, jota kuvan linnulla ei ole, tai ainakin on heikko ja epäselvä. Sitten kun äkkää, tai ainakin käyttää mielikuvitusta, voi havaita kyljessä aavistuksen verran tummaa kuviointia, joka sopii selkäpuolen ja peitinhöyhenten värin ja kuvioinnin lisäksi erinomaisesti suosirrille (Calidris alpina). Suosirrin määritti 26 vastaajaa.

Kuva 5.
Kuva 6.
Tilanne 1.4.2020: 
Antero Ahola 4
Hannu Eskonen 4
Mika-Petri Harju 4
Juho Hartikka 4
Sara Högmander 4
Harri Högmander 4
Juho Jolkkonen 4
Henri Jussila 4
Henry Laasanen 4
Elina Lehtinen 4
Teppo Lehtola 4
Pessi Lyyra 4
Esko Martikainen 4
Seppo Mertanen 4
Toni Niskanen 4
Tommi Parikka 4
Janne Rahkonen 4
Tuomas Syrjä 4
Tiina Taivalantti 4
Merja Värtö-Niemi 4
Sami Ylistö 4
Arto Oksanen 3
Tapani Relander 3
Olli Sihvola 3
Maarit Siitonen 3
Kalevi Sulkava 3
Ari Sylgren 3
Kimmo Tuikka 3
Ari Kahilainen 3
Teemu Fors 3
Pekka Kyllönen 3
Kaisa Marila 3
Heikki Hiekkanen 2
Pekka Lehtonen 2
Juha Rahkonen 2
Ulla Sara 2
Harri Sopo 2
Carolin Nedermo 1
Timo Viitala 1

HELMIKUU

Ensimmäinen kierros oli helppo, kuten pitikin olla. Kaikkiaan 37 vastaajaa osallistui helmikuun kierrokselle. Ykköskuva oli hyvin tunnettu. Valkoinen yläperä ja muu yleinen valkoisuus lienee hämännyt muutamaa, sillä kuvasta ehdotettiin tundraurpiaista, urpiaista ja tikleä, kutakin kerran. Mustan-ruskean-valkoinen väritys ja pullea olemus sopivat kuitenkin kaikkein parhaiten pulmuselle (Plectrophenax nivalis). Kuvan 2. kahlaaja oli niin ikään hyvin tunnistettu, vain yksi rantasipiehdotus tuli. Kupeiden täplitys, punertavat jalat, siipijuovat, nokan muoto ja pyrstön kuvio sopivat yhdistelmänä ainoastaan suokukkonaaraalle (Philomachus pugnax), vai lieneekö se nykyään Calidris… Uudet, helpot kuvat 3. ja 4. alla katseltavissa:

Kuva 3.
Kuva 4.

Tulokset 1.3.2020:

 Antero Ahola 2
Hannu Eskonen 2
Teemu Fors 2
Mika-Petri Harju 2
Juho Hartikka 2
Heikki Hiekkanen 2
Sara Högmander 2
Harri Högmander 2
Juho Jolkkonen 2
Henri Jussila 2
Pekka Kyllönen 2
Henry Laasanen 2
Elina Lehtinen 2
Teppo Lehtola 2
Pekka Lehtonen 2
Pessi Lyyra 2
Kaisa Marila 2
Esko Martikainen 2
Seppo Mertanen 2
Toni Niskanen 2
Arto Oksanen 2
Tommi Parikka 2
Juha Rahkonen 2
Tapani Relander 2
Janne Rahkonen 2
Olli Sihvola 2
Maarit Siitonen 2
Kalevi Sulkava 2
Ari Sylgren 2
Tuomas Syrjä 2
Tiina Taivalantti 2
Kimmo Tuikka 2
Merja Värtö-Niemi 2
Sami Ylistö 2
Ari Kahilainen 1
Carolin Nedermo 1
Ulla Sara 1
Harri Sopo 1
Kuva 1.
Kuva 2.