KSLY - kesäralli - 5.-6.6.2020

KSLY – kesäralli – 6.6.2020

KSLY:n kesäralli käydään erityisjärjestelyin. Kisa-alueena on koko yhdistyksen toimialue. Ralliaika on perjantai 5.6. klo 18:00 – lauantai 24:00. Rallata saa yhteensä 18h yhtäjaksoisesti tai enintään kahdessa vapaasti valittavan pituisessa jaksossa vapaasti valittavana aloitusaikana kisa-ajan puitteissa. Lähtökokoontumista sekä purkutilaisuutta ei järjestetä. Tulosseurannan toteuttaa Tringan pinnakisapalvelu. Tapahtuma on kaikille avoin – ilmoittaudu mukaan!

KISA-AIKA:

5.6. klo 18:00 – 6.6.2020 klo 24:00

KISA-ALUE:

KSLY:n koko toimialue

TULOSPALVELU:

https://www.tringa.fi/kisa/

SÄÄNNÖT JA OHJEET

Linturallin tavoitteena on havaita mahdollisimman monta lintulajia kisa-ajan ja -paikan puitteissa. Koronavirustilanteen vuoksi kisa käydään tänä vuonna poikkeusjärjestelyin. Emme järjestä purkutilaisuutta, vaan tulokset kirjataan sähköiseen tulospalveluun. Tämä mahdollistaa reaaliaikaisen tilanteen seuraamisen kisan kuluessa niin kisaan osallistuvien kuin yleisönkin osalta.

Kisa-aika. Ralliaika on perjantai 5.6. klo 18:00 – lauantai 24:00. Rallata saa yhteensä 18h yhtäjaksoisesti (kuten ennenkin) tai enintään kahdessa vapaasti valittavan pituisessa jaksossa. Mahdollisen tauon voi käyttää siirtymään tai lepäämisen rallin keskellä. Tarkkailun voi myös aloittaa myöhemmin ja lopettaa aiemmin. Koko vuorokautta ei ole pakko käyttää aktiiviseen tarkkailuun.

Kisa-alueena on koko yhdistyksen toimialue ja aloituskokousta ei järjestetä. Tämä mahdollistaa kauempana asuvien jäsenten mukaan osallistumisen ja halutessaan voi vaikka lähiretkeillä koko päivän omilla kotikonnuilla yksin, perheen kanssa tai pienessä porukassa.

Haluamme kannustaa jäsenistöämme pesimälinnuston kartoittamiseen ja havaintojen kirjaamiseen Tiiraa-havaintopalveluun. Tänä vuonna BirdLifen vuoden laji on peltosirkku. Laji on voimakkaasti taantunut viime vuosina ja on nykyään äärimmäisen uhanalainen. Rallitoimikunta on päättänyt myöntää jokaisesta alueellamme havaitusta uudesta peltosirkkureviiristä ’ässän’ eli bonuspisteen. Tarkemmat ohjeet havaintojen kirjaamisesta löytyvät alta.

Rallitoimikunta toivoo ymmärrystä tämän vuoden konseptia kohtaan, mutta pyytää osallistujilta palautetta erityisjärjestelyistä, jotta tämä voidaan ottaa huomioon tulevissa tapahtumissa.

TULOSTEN ILMOITTAMINEN

Rallissa noudatetaan yleisiä linturallisääntöjä: pinnan saamiseksi yli puolen joukkueen jäsenistä on havaittava ja tunnistettava lintu. Joukkuekooksi sallitaan 1 – 5 henkilöä. YKSI joukkueen jäsen kirjautuu sisään ja merkitsee havaitut lajit järjestelmään (https://www.tringa.fi/kisa/). Käytä kirjautuessa ’joukkueen’ nimeä ja/tai havainnoijalyhenteitä – muista pitää nimikenttä lyhyenä.

  • Rekisteröidy pinnakisapalveluun (tai jos olet käyttänyt palvelua muiden kisojen kohdalla, kirjaudu sisään olemassa olevilla tunnuksillasi) hyvissä ajoin.
  • Sisäänkirjautumisen jälkeen valitse etusivulta kisa: ”KSLY – kesäralli”.
  • Täytä osallistumislomakkeelle joukkueen nimi ja jäsenet (esimerkiksi: RTK – HJu,TSy,ONo). Samaan kohtaan voit täsmentää myös lisätiedot esimerkiksi EKO-sarjaan osallistumisesta (katso alempana). Lisää kohtaan ’alue’ suuripiirteisesti alue, jossa päivän retkeilet.
  • Osallistumislomakkeen loppuun ruksaa havaitsemasi lajit: täydennä listaa kisan edetessä. Lajit tulee ilmoittaa reaaliajassa tai noin tasatunnein, jotta kilpailun edistymistä voi seurata etänä. Mikäli samalla havaintopaikalla sattuu olemaan muita joukkueita, voi pinnat ilmoittaa vasta joukkueiden irtautumisen jälkeen.

“Spondet”-sarakkeeseen voit ilmoittaa spontaanisti havaitsemasi kisapinnat. Spontaani havainto tarkoittaa yksinkertaistetusti “ei bongattua” -havaintoa, eli lintua, joka on itse löydetty tai oman retkiporukan löytämä. Spontaanisti havaitusta lintuyksilöstä ei ole oletusarvoisesti ennakkotietoa. Voit myös lisätä kulkemasi matkan kilometreissä ja retkeillyt tunnit.

Niin sanotut ”kauttalajit” (esim. hiiri-/mehiläishaukka, pikku-/isokäpylintu) ilmoitetaan listalle vain, mikäli listaltasi puuttuvat molemmat lajiparin lajit. Kirjaa tällöin kauttalaji yleisemmän lajin kohdalle (esim. pikku-/isokäpylintu kirjataan pikkukäpylinnun kohdalle). Jos myöhemmin kisassa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseessä olevasta lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä lajilla, eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi.

Mikäli käy niin onnellisesti, että havaitset alueellamme harvinaisen peltosirkun, lisää havainto tästä lajista ensisijaisesti kohtaan peltosirkku. Jos havaitset useampia peltosirkkureviirejä, käytä näiden kirjaamiseen listasta löytyviä peltosirkun vieläkin harvinaisempia lähilajeja.

Huomaa, että pinnakisapalveluun kirjatut havainnot eivät kerrytä KSLY:n havaintoarkistoa, joten kirjaa havaintosi myös Tiira.fi-havaintotietopalveluun! Rariteettikomitean ja KSLY:n aluerariteettikomitean (ARK) tarkastettavien listalle kuuluvista havainnoista tulee täyttää asianmukaiset ilmoitukset.

EKOSARJAAN OSALLISTUMINEN

Yleisen sarjan sijaan on mahdollista osallistua ekosarjaan. Ekosarjassa kannustetaan retkeilemään lähialueilla mahdollisimman vähän luontoa kuormittavasti. Ekosarjaan osallistutaan kirjautumalla pinnajärjestelmään (ks. yllä) ja kirjoittamalla oman nimen perään suluissa sana EKO – siis esimerkiksi Matti Meikäläinen (EKO). Sallittuja kulkuvälineitä ovat kaikki moottorittomat, kisaajan omin voimin liikuttamat välineet. Näin ollen myös sähköpyörän käyttö on kielletty ekosarjassa.