Keväinen näkymä tornista. ©Pia Högmander

Torni on tukeva ja tilava. ©Pia Högmander

Lautajärvi on n. 30 hehtaarin kokoinen, melko matala ja rehevä linturikas järvi, joka sijaitsee Pajupuron kylällä laajojen viljelyalueiden tuntumassa. Järveä on laskettu aikoinaan kaivamalla Satosuon kanava. Järven pintaa nostettiin vuonna 2001, mikä paransi merkittävästi järven linnustollista arvoa. Rannalla on ollut lintutorni vuodesta 2000 lähtien. Tornista etuvasemmalla näkyy myös kattohaikaran pesälava!

Lajisto: Vesilintuja, kahlaajia ja peltolintuja. Jäiden lähdettyä vesilinnut valtaavat järven. Myös kahlaajia nähdään toukokuussa runsaasti. Lautajärven eteläpäässä todettiin Saarijärven ensimmäinen laulujoutsenen pesintä 1980-luvulla. Lisäksi Lautajärvellä pesii tavallisten vesilintujen lisäksi myös vaateliaampia lajeja, mm. punasotka. Syksyisin laulujoutsenet mekastavat järvellä suurina parvina ja kerran paikalla on oleillut myös pikkujoutsen.

Ajo-ohje: Käännytään Saarijärventieltä (13-tie) Uuraisten suuntaan ja ajetaan 4,7 km. Tästä kääntyy Saarijärveltä päin tultaessa oikealle Metsäkalliontie (kyltti Pajupuro 7). Ajetaan Metsäkalliontietä 5,7 km, ja käännytään oikealle Kauravuorentielle (kyltti Lautajärvi). Ajetaan Kauravuorentietä 600 m ja käännytään oikealle opasteen Lintutorni suuntaan. Torni on tien päässä (n. 1 km) metsänreunassa etuvasemmalla. Tornille johtava tie on etenkin kelirikkoaikaan huonossa kunnossa ja autolla ei aina pääse perille saakka.

Karttalinkki Lautajärven tornin sijainti.

Tornin lähettyville on retkeilijöiden taukopaikaksi rakennettu upea kota ja nuotiopaikka. ©Pia Högmander