Yölaulajaretki Jyväskylän Kuokkalassa 10.-11.6.2009

Sateen uhka väistyi sopivasti illaksi, ja 13 henkeä starttasi polkupyörillä Kuokkalasta Survo-Korpelan tilan parkkipaikalta keskiviikkoiltana klo 23.00 tyynessä ja selkeässä säässä. Heti alkumatkasta näimme siilin kipittämässä pellon poikki ja yksi retken useista rusakoista juoksi karkuun edellämme. Ensimmäinen yölaulajien kuuntelupaikka oli parin sadan metrin päässä kaupungin vuokraamien viljelyspalstojen vieressä, jonne kuului sarvipöllön poikasen vinkuna lähimetsästä. Monelle ääni oli elis ja outo pöllön ääneksi. Tervapääskyjen vielä kaarrellessa iltataivaalla jatkoimme matkaa kohti Viherlandian peltoja, missä vielä edellispäivänä oli ollut äänessä kaksi viitakerttusta. Matkalla kuulimme vielä toisenkin sarvipöllön poikasen. Pysähtyessämme ihastelemaan upeaa auringonlaskua karttui nisäkäslistamme taas yhdellä lajilla, kun näimme piisamin uimassa rannan tuntumassa. Matkalla väistelimme pyörätietä ylittämässä olevia lehtokotiloita ja kuuntelimme punakylkirastaiden laulua.

Äijälänsalmen siltaa ylittäessämme kuulimme jo pätkän satakielen laulua, mutta päätimme palata paikalle Viherlandiasta palatessamme. Rauhaniemen laiturin rannassa ruokokerttuset lauloivat kilpaa, mutta viitakerttuset eivät olleet äänessä. Sen sijaan Viherlandian pelloilla oli töyhtöhyyppiä pienine poikasineen. Niitä hetken hämärtyvässä illassa kiikaroituamme palasimme takaisin Äijälänsalmelle ja pysähdyimme kuuntelemaan vastarannalla taiturimaisesti laulavaa satakieltä. Kiersimme Samulinniemen ohi Hämeenlahdelle ja kuulimme vielä kaksi sarvipöllön poikasta lisää. Kaulushaikaran kumeat puhallukset kantautuivat kauas, mutta päätimme kuitenkin käydä kuuntelemassa sitä vielä lähempää Hämeenlahden tornista. Tornille kävellessä kuulimme mustarastaan kauniin huiluttelun ja punarintojen helinää. Kaulushaikaran puhaltelut kuuluivat torniin hyvin, ja ruovikossa rätisi lisää ruokokerttusia.

Illan toinen satakieli kuultiin Hämeenlahdelta poistuttaessa. Suuntasimme vielä Pohjanlammen rannalle viitasirkkalinnun toivossa. Sirisijä löytyikin viimein pensoittuneelta rantaniityltä hieman aiemmalta laulupaikalta edemmäs siirtyneenä. Leppälinnut olivat jo aloittaneet laulunsa, kun pyöräilimme takaisin Survo-Korpelan suuntaan. Retken lopuksi kävimme vielä kuuntelemassa olisiko Suuruspään viitakerttunen ollut äänessä, mutta paikalla lauloivat vain rastaat. Viitakerttusia ei tänä yönä kuultu, mutta neljä sarvipöllön poikasta, kaksi satakieltä, kaulushaikara ja viitasirkkalintu olivat kuitenkin mukavaa kuultavaa.

Kaulushaikaran kuuntelua hämyisellä Hämeenlahden tornilla.
Eero Heinonen (kännykkäkamera)

Retkellä havaitut lajit havaitsemisjärjestyksessä:
sarvipöllö
tervapääsky
naurulokki
sinisorsa
punakylkirastas
punarinta
ruokokerttunen
räkättirastas
satakieli
kuovi
töyhtöhyyppä
haapana
kaulushaikara
mustarastas
laulujoutsen
viitasirkkalintu
leppälintu

 

Pia Högmander