Kevätretki 3.5.2009 Pyhäjärvelle ja Kalajärvelle

KSLY:n keväinen lähiretki tehtiin sunnuntaina 3.5. Konneveden-”Äänekosken Pyhäjärvelle ja Äänekosken Kalajärvelle. Osallistujia oli täysi satsi, pikkubussillinen väkeä ja yksi autoileva pariskunta sekä seminatiivi apuopas Pekka Kyllönen (yht. 20 retkeläistä). Oppaina häärivät Sami Ylistö Jyväskylästä asti ja Harri Högmander Hirvaskankaan varikkopysäkiltä. Lisäksi Pia Högmander piti KSLY:n kaubamajaa.

Sää suosi – lämmintä oli ja tuuli linnuille myötäinen. Retken pääkohteen Pyhäjärven eri puolille ja torneihin splittauduttiin kahtia. Puolisulan järven herkkuja olivat erityisesti runsaat uivelot sekä kuikat, joita sai ihailla erittäin läheltä. Vesilinnusto oli muutenkin lajistollisesti hienosti edustettuna, tosin määrät olivat ehkä yllättävän vähäisiä. Kahlaajista lukuisat valkoviklot saivat osakseen eniten ihailua suokukkojen esiinnyttyä turhan ujosti.

Retkeilyn makuun päässyt porukka tarttui ideaan heittää paluumatkalla bonuskoukkaus Kalajärvelle – ja sehän kannatti. Koko retken suurin yllätys oli merikotkakaksikko, joka riehaannutti sekä paikallisen lokkiporukan että täpötäyden tornillisen retkeläisiä. Esiaikuiset kotkat vuoroin lentelivät sulavesiä kierrellen, vuoroin lepäilivät rantapuissa. (Havainto ei näy julkisesti Tiirassa, joka salaa merikotkat valtakunnallisesti toukokuun alusta alkaen.) Myös läheltä puuskutellut kaulushaikara oli useimmille kevään eka.

Retken lajilista venyi 83 lajiin. Kuljetuksesta huolehti tuttuun leppoisaan tapaan Tähtipalvelu Lauttaanaho.

Harri Högmander

Retkipoppoo Pyhäjärven Konneveden puoleisella rannalla.

Pyhäjärvi oli vielä osittain jäässä.

Lintuja pääsi katselemaan jo rantapolulta.

Oppaat etsivät lajeja välillä kieli keskellä suuta.

Äänekosken puoleiselle tornille pääsi juuri ja juuri kuivin jaloin.

Myös pellolla riitti katseltavaa. Taka-alan metsästä löytyi pikkutikka.

Tiivis tunnelma Sumiaisten Kalajärven tornissa.

Merikotkat kiikarissa.

Kuvat: Pia ja Harri Högmander