Pöllöreviiritilanne 1.2.2019

Tomi Hakkari

Pöllökevättäkin on polkaistu käyntiin jo heti vuodenvaihteen jälkeen, vaikka odotukset runsaista pöllömääristä ovat myyräsyklin olemassaoloon uskovalla vähissä. Tosin itäreunan tapahtumat ovat viime vuosina kulkeneet hieman eri tahtiin, jolloin esimerkiksi Joutsassa, Toivakassa, Laukaassa, Hankasalmella ja Konnevedellä on haaveissa hyvä nousuvuosi viime pesimäkauden oltua hiljainen. Muuallakaan tilanne ei ole välttämättä täysin toivoton, sillä syys- ja keskitalvella jyrsijöiden jälkiä on ollut havaittavissa riittävän paksuilla hangilla paikoin yllättävänkin hyvin. Tosin varpuspöllöjen varastojen määrässä tai niiden vähien varastojen koostumuksessa tämä ei ole erityisemmin näkynyt. Pöllökevään ensimmäiset reviirit kuullaan yleensä taajama-alueilla, joilla keinovalon sekoittamat pöllönpäät ovat todennäköisesti kevään kulussa paljon pidemmällä kuin valosaasteettomissa maastoissa. Lehtopöllö on tyypillisesti alkukauden valtalaji, niin nytkin. Reviirimäärä pärjää tarkastelussa täysin vastaavan ajankohdan lukemille hyvinä nousu- ja huippuvuosina. Kuukauden viimeisenä päivänä tuli kaksi havaintoa helmipöllöstä Leivonmäen syrjäseuduilta, joten leviää se tauti keinovaloalueiden ulkopuolellekin. Helmipöllöjä on itse asiassa kuultu ympäri Suomea kohtalaisen hyvin ajankohtaan nähden Lappia myöten.

Sää on lähiaikoina lauhtumassa ja on todennäköistä, että pöllöjen huuteluinto saa ainakin ravintoa vilisevillä mailla uuden vaihteen. Ensimmäisiä varsinaisia pöllöretkiä kannattanee viritellä heikkotuulisina iltoina, sanoo optimisti.

Reviirimäärät kunnittain 1.2:

 

           
Määrä / reviiri laji        
kunta helmipöllö huuhkaja lehtopöllö (tyhjä) Kaikki yhteensä
JKL   2 5   7
JOU 2       2
SAA     2   2
ÄÄN     1   1
(tyhjä)          
Kaikki yhteensä 2 2 8   12

Alla on reviirimäärät lajeittain sekä määrät aiempina vuosina vastaavalta ajankohdalta. Heikoilta vuosilta (esim. 2016 ja 2013) ei ole vertailudataa, koska huuteluhavaintoja ei ole tammi-helmikuun vaihteeseen mennessä kertynyt juuri lainkaan:

laji/vuosi 2019 2018 2017 2015 2011 2009
lehtopöllö 8 6 7 5 0 24
helmipöllö 2 3 36 4 22 59
huuhkaja 2 2 6 1 1 9
viirupöllö 0 1 15 1 4 27

 

Reviirien sijainti kartalla. Huuhkajahavainnot on suojelusyistä salattu: