Sinisorsia Rauhalahden lauhdesulassa. ©Pia Högmander

Lämpövoimalan lauhdevesien vaikutuksesta varhain sulava Rauhalahti on keväisin hyvä vesilintupaikka. Viherlandian ja Rauhalahden väliset Rauhaniemen niityt keräävät etenkin syksyllä paljon lintuja. Tourujoella talvehtivat sinisorsat siirtyvät ajoittain Rauhalahden lauhdesulaan. Joukkoon on eksynyt useampana talvena myös taveja. Myös Rauhaniemi on hyvä talvilintukohde.

Lajisto: Rauhalahdessa enimmillään satoja talvehtivia sinisorsia. Kevään ensimmäisiä vesilintuja. Rauhaniemen pelloilla pysähtyy muuttolintuja keväin syksyin. Harvinaisuuksista on tavattu keltahemppo, vuorihemppoja, tunturikiuruja, luotokirvinen, mustaotsalepinkäinen ja heinäkurppia.

Ajo-ohje: Viherlandian ja VTT:n väliin jäävän Rauhalahden rantaan näkee Jyväsjärveä kiertävältä pyörätieltä. VTT:n parkkipaikalle Rauhalahden rantaan käännytään Vaajakoskentieltä VTT-kyltin suuntaan. Rauhalahdelle pääsee myös kävelemällä Viherlandian suunnasta.

Rauhaniemeen pääsee paitsi kävelemällä VTT:n suunnasta tai Viherlandian kautta, myös ajamalla Äijälänsalmen suunnasta: Kuokkalantieltä käännytään Äijälänsalmen vanhan sillan ylittävälle Vanhansillantielle. Sillan Viherlandian puolelta käännytään heti Jyväsjärvelle päin Rauhaniementielle, jota pitkin pujotellaan varastorakennusten lomitse kohti kuusiaitoja sivuavaa peltotietä.