Vaarunvuoret on Keski-Suomen arvokkaimpia luontokohteita, jota uhannut pumppuvoimahanke synnytti aikoinaan oman suojeluliikkeen. Vaarunvuoret on pienilmastoltaan erikoinen, jyrkkärinteinen Päijänteen rantavuori. Eliöstössä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla eteläiset ja pohjoiset lajit. Vaarunvuorilla on mm. Suomen pohjoisin luonnonvarainen pähkinäpensasesiintymä. Alueen kasvi- ja hyönteislajisto on poikkeuksellisen runsas ja käsittää suuren joukon valtakunnallisesti uhanalaisia lajeja. Parhaiten kohteeseen tutustuu kiertämällä opastetun luontopolun.

Lajisto: Linnuston parasta antia ovat suojeltujen aarnialueiden lajit, kuten pikkusieppo, idänuunilintu, monet tikat ja muut kolopesijät. Lähes vuosittain Vaarulla on surissut kehrääjiä ja hyvät mahdollisuudet on kuulla myös kuhankeittäjä. Alueella pesii useita lajeja pöllöjä ja päiväpetolintuja.

Ajo-ohje: Vaarunvuoret sijaitsee Korpilahdella, Päijänteen itärannalla. Korpilahti-Luhanka-tien (160) varressa noin 8 km Kärkistensalmen sillalta etelään on opaste Vaarun luontopolulle ja hyvä parkkipaikka.

Karttalinkki Vaarunvuorten sijainnista.