Näkymä aallonmurtajalta itään. ©Tuomo Pihlaja

Säynätsalon sataman aallonmurtaja on erinomainen muutonseurantapaikka etenkin syksyisin. Päijänteeseen pistävältä täyttömaalta on hyvä näkyvyys pohjoiseen, itään ja etelään. Olosuhteiden osuessa kohdalleen voi päivän aikana nähdä tuhansia kyyhkyjä, hanhia ja vesilintuja. Useimmiten arktisten lintujen massamuutot ajoittuvat syys-lokakuun vaihteeseen. Jotta muuttovirta yltää Keski-Suomen ylle, tarvitaan vielä sopivaa idänpuoleista tuulta. Säynätsalo on myös osoittautunut Keski-Suomen parhaaksi paikaksi seurata laulujoutsenten ja isokoskeloiden muuttoa marras-joulukuussa.

Staijausta 12.10.2003. Tuulisen päivän antina olivat mm. muuttohaukka ja ennätyksellinen 2250 sepelhanhen parvi, joka muutti suoraa havainnoitsijoiden ylitse. ©Harri Högmander

Lajisto: Muuttavat vesilinnut ja hanhet ym. Keski-Suomen varmin paikka nähdä merikotkia syksyllä. Paikallisista linnuista mainittavimmat ovat syksyllä usein nähdyt merimetsot. Läheisellä tehtaan joutomaa-alueella voi myös tehdä hyviä havaintoja, paikalla on pesinyt mm. meriharakka.

Ajo-ohje: Aja Säynätsaloon. Jatka päätietä (Parviaisentie) suoraan, kunnes ohitat vasemmalle jäävän kunnantalon. Tämän jälkeen käänny oikealle Pappilantielle. Jatka suoraan rantaan asti, missä on hyvä pysäköintialue. Paikalle pääsee helposti vaikka busseilla 16 ja 21 Jyväskylästä.

Karttalinkki aallonmurtajan sijainnista.